Výrobci lehkých letadel i dodavatelé minipivovarů. Zemana do Číny doprovodí delegace 60 podnikatelů

Prezidenta Miloše Zemana na pracovní cestě do Číny doprovodí delegace 60 podnikatelů. V Číně navštíví kromě Pekingu některé provincie, setkají se s čínskými podnikateli a zúčastní se slavnostního otevření české expozice na Beijing Expo. V pondělí to sdělil tiskový mluvčí Hospodářské komory České republiky Miroslav Diro. Právě Hospodářská komora podnikatelskou misi pod vedením svého prezidenta Vladimíra Dlouhého pořádá.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman v Číně

Prezident Zeman na jedné z předešlých návštěv v Číně. | Zdroj: Pražský hrad

„Podnikatelskou delegaci budou tvořit zástupci firem působících ve výrobě speciální železniční techniky, těžkých frézovacích a vyvrtávacích strojů, dodavatelé minipivovarů, lékařských přístrojů a zařízení do nemocnic, kovového nábytku, cestovní kanceláře, mezinárodní přepravci a několik českých výrobců lehkých letadel,“ uvedl Diro.

Náklady prezidenta Zemana na cesty do Číny rostou. Vládě si letos řekl o 8,8 milionu korun

Číst článek

V delegaci jsou podle něj zastoupeny také podniky, které se zabývají estetickou medicínou, průmyslovou automatizací a robotizací nebo vývojem informačních systémů a optických přístrojů. Zúčastní se i zástupci asociací působících v logistice a sportu.

Čeští podnikatelé se zúčastní dvou podnikatelských fór. První se bude konat v pátek 26. dubna v Pekingu, druhé o den později v městě Tiencin. Hospodářská komora podle Dira také plánuje jednání delegace s největší čínskou platformou pro elektronický obchod JD.com a seminář ve městě Lang-fang. Během mise se uskuteční za účasti podnikatelů také slavnostní otevření české expozice na Beijing Expo, dodal. Náklady na cestu si hradí podnikatelé.

Hospodářská komora uvedla, že se od roku 1999 do loňska zvýšil český vývoz do Číny 27krát na asi 56 miliard korun. „Potenciál, který čínský trh nabízí, české firmy ale nevyužívají dostatečně,“ podotkl Diro.

Svědčí o tom podle něj statistiky vývozu, podle kterých do Číny míří jen desetina procenta exportu. „Velkou šanci uspět na dnes už náročném čínském trhu najdou spíše výrobky vysoce sofistikované, těžko okopírovatelné hi-tech produkty a technologie s vysokou přidanou hodnotou,“ uvedl.

Hospodářská komora také uvádí, že za loňský rok navštívilo Českou republiku 618 tisíc čínských turistů a jejich počet za posledních šest let vzrostl čtyřikrát.

Hedvábná stezka

Jedním z témat mise bude projekt nové Hedvábné stezky. Zabývat se jím bude summit, který plánuje Zeman navštívit. Český prezident projekt opakovaně podpořil, přál by si, aby do něj byla zapojena Česká republika. Další politici před ním naopak varují, obávají se rostoucího vlivu Číny.

Zeman odletí již na pátou návštěvu Číny. Podnikatelé ho doprovázeli i při předešlých cestách. Prosazováním ekonomické spolupráce s Čínou je český prezident znám. Symbolem se stala spolupráce s čínskou firmou CEFC Europe, která v Česku uskutečnila řadu akvizic. Jejího zakladatele Jie Ťien-minga jmenoval svým poradcem. Na tomto místě ho nechal i poté, co Jie Ťien-ming skončil v čínském vězení a firmu převzal čínský státní podnik CITIC.

Zeman sliboval, že do České republiky přijdou mnohamiliardové investice, podle České národní banky jsou ale výrazně nižší. Čínské investice minulý týden kritizoval i premiér Andrej Babiš (ANO), podle kterého nejsou na uspokojivé úrovni. Je podle něj třeba, aby se „bezpočetné návštěvy a kontakty promítly i do byznysu“. Poukázal také na to, že český vývoz do Číny stoupá výrazně pomaleji než čínský do ČR.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme