Místo 168 tisíc měl zaplatit dva miliony. Jaroslavovi pomohlo Milostivé léto 2, akce trvá ještě měsíc

Poslední měsíc zbývá do konce Milostivého léta 2. To umožňuje dlužníkům u veřejných institucí zbavit se exekucí. Pokud zaplatí původní dluh a poplatek 1815 korun exekutorovi, pokuty a sankce jim úřady odpustí. Příběh pana Jaroslava z Broumovska potvrzuje, že pro někoho může Milostivé léto znamenat nový začátek.

Broumov Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Dobrý den, pojďte dál. Zdravím vás.“ Na ubytovně Diakonie Broumov na Náchodsku. žije Jaroslav už deset let. Ve skromně zařízené místnosti je postel, několik menších skříní, lednička a malý stůl s ubrusem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Díky projektu Milostivé léto se Jaroslav z Broumovska zbavil dvoumilionového dluhu

„Byl jsem dost laxní a hlavně naivní. Celé ty problémy jsem si hodně zavinil sám,“ uznává Jaroslav. Ví, že do dluhů se dostal vlastní vinou.

Několik let neplatil poplatky spojené s nájmem městského bytu, původně dlužil 168 tisíc korun. Následné úroky a penále ale zvedly částku na bezmála dva miliony a nepomáhalo ani postupné splácení. „Já bych to už nesplatil do konce života. Nikdy.

Potom ale přišlo Milostivé léto, které právě v takových případech dává šanci na nový začátek.

Druhé milostivé léto začíná. Podle organizace Člověk v tísni může pomoci desítkám tisíc lidí

Číst článek

Původní jistinu Jaroslavovi pomohla uhradit organizace Člověk v tísni, zbytek platit nemusí. V 66 letech tak může začít novou etapu svého života. „No, to byla takové úleva, že jsem málem brečel,“ přiznává.

Že zdaleka nejde o ojedinělý případ, potvrzuje Martin Minařík z Centra sociálních služeb Naděje Broumov, který Jaroslava na možnost oddlužení upozornil. Podobný příběh má ve své odborné poradně i teď:

„Seniorka, která se ještě stará o nesvéprávného vnuka, má právě exekuci vůči městu Broumov. Jistina je okolo 50 tisíc korun a celkový dluh přes milion.

Sbírka Člověka v tísni

Dlužníkům v podobné situaci může pomoci právě Člověk v tísni. Organizace pro tyto případy otevřela veřejnou sbírku, v ní je aktuálně zhruba sedm milionů korun. Právě z těchto peněz se některé dluhy mohou splatit.

„Sbírka SOS Milostivé léto je stále otevřena a občané do ní mohou přispět, říká za Člověka v tísni Renata Bořkovcová.

Dlužníci mají na řešeních svých potíží ještě měsíc. Pokud stále nedostali potřebné podklady od exekutora, měli by ho kontaktovat co nejdřív. Exekutor má totiž ze zákona na odpověď 15 dnů.

Václav Plecháček, baj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme