Příští týden končí akce Milostivé léto. Jak se dá ještě stihnout dluhová amnestie?

Už jen týden mají dlužníci veřejných institucí na to, aby se zbavili svých exekucí bez placení úroků a penále. Dluhová amnestie Milostivé léto končí příští pátek 28. ledna. Právě do tohoto dne můžou dlužníci splatit jen původní dluh s poplatkem 908 korun. Zbytek jim stát odpustí. Milostivé léto bylo určeno pro zhruba 400 tisíc dlužníků, podle Institutu prevence a řešení předlužení ale možnosti zatím využily jen tisíce lidí.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, finance, bankovky (ilustrační foto)

Už jen týden mají dlužníci veřejných institucí na to, aby se zbavili svých exekucí bez placení úroků a penále (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

„Můžu si oddechnout. Včera jsem zaplatil poslední částku,“ svěřuje se Radiožurnálu pětadvacetiletý Petr Dobšinský. Díky Milostivému létu vyřešil několik exekucí za jízdu na černo. Pokud by akce nevyužil, musel by za některé pokuty zaplatit i víc než 10 tisíc korun.

„Určitě si budu kupovat Lítačku nebo jízdenku. Jinak díky této zkušenosti vím, že si můžu případně našetřit nebo si něco pořídit. Hodně mi Milostivé léto pomohlo,“ dodává Dobšinský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jízda na černo se může prodražit – své o tom ví lidi, kterým kvůli nezaplacené pokutě vznikla třeba i desetitisícová exekuce. Dlužníci veřejných institucí můžou ale ještě do pátku 28. ledna vyřešit své exekuce za výrazně přijatelnějších podmínek díky Milo

Stejně jako on se můžou se svými exekucemi vypořádat také ostatní dlužníci veřejných institucí. Potřebují k tomu znát výši takzvané jistiny – tedy původního dluhu – a údaje pro platbu exekutorovi.

Aby se dozvěděli, jakou částku musí splatit, měli by se přes datovou schránku nebo dopisem obrátit na svého exekutora. V takovém případě ale není jisté, že jim odpověď přijde včas. Můžou proto exekutorský úřad navštívit osobně nebo kontaktovat přímo věřitele, u kterého dluh vznikl.

„Například u zdravotního pojištění, který je nejčastějším veřejnoprávním dluhem, tam je nejjednodušší cesta dojít na pobočku třeba Všeobecné zdravotní pojišťovny a vyžádat si nedoplatky na pojistném a na penále a u kterého exekutora je to vymáháno. Tam použiju tuto částku, připočtu k tomu těch 908 korun a s variabilním symbolem pošleme platbu,“ vysvětluje expert na exekuce organizace Člověk v tísni Daniel Hůle.

Časté jsou i dluhy za jízdu bez platné jízdenky. Na jejich výši se dlužníci můžou zeptat přímo na příslušném dopravním podniku. Konkrétně třeba v hlavním městě se původní dlužnou částku i údaje o exekutorovi dozví na doplatkové pokladně v centrále dopravního podniku v ulici Na Bojišti na Praze 2.

Rozšíření Milostivého léta?

Co dělat, pokud si člověk není jistý, jestli nějakou exekuci vůbec má? „Může zajít na soud podle místa trvalého pobytu a požádat tam o soupis věcí, kterých je veden jako účastník soudního řízení. Z mých zkušeností se takhle dozví nejlepší informace,“ říká vedoucí poradny české Charity v Moravské Třebové Pavel Šejnoha.

Dále může dlužník využít výpis z Centrální evidence exekucí. Věřitele podle Šejnohy zjistí i u svého zaměstnavatele, který mu pohledávky sráží ze mzdy.

MILOSTIVÉ LÉTO

Podrobné informace k dluhové amnestii zájemci najdou například na webu milostiveleto.cz, poradit se můžou i na lince Člověka v tísni 770 600 800.

Do poznámky platby exekutorovi by dlužníci měli vždy uvést, že chtějí využít ke splacení dluhu akce Milostivé léto, a současně poslat exekutorovi doporučený dopis, ve kterém ho o tom informují.

Spoluautor novely o exekucích, která dluhovou amnestii umožňuje, poslanec hnutí ANO Patrik Nacher, aktuálně jedná s dalším tvůrcem normy Markem Výborným z KDU-ČSL o opakování Milostivého léta. Některé veřejné instituce totiž pohledávky vymáhají samy bez pomoci exekutora a jejich dlužníci tak akce nemůžou využít.

„Je tady otázka, jestli nezvážit rozšíření Milostivého léta i na exekuce, které nemusí vést soudní exekutor. Navíc v momentě, kdy opravdu máme informace, že někteří exekutoři – a já bych řekl, že je to menšina z nich – zpomaluje komunikaci s dlužníkem, tak to je další z důvodů,“ podotýká Nacher.

Eliška Halaštová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme