Rašín, Engliš, Pospíšil. Jak se razí speciální mince ke 100. výročí československé koruny?

Česká národní banka oslaví příští rok 100. výročí vzniku československé koruny speciální sérií dvacetikorun. Na mincích budou portréty tří nejvýznamnějších meziválečných finančníků. Konkrétně půjde o ekonomy a ministry financí Aloise Rašína a Karla Engliše, které doplní guvernér československé národní banky Vilém Pospíšil. ČNB už letos ke 100 letům Československa vydala dvacetikoruny s portréty zakladatelů státu.

Tento článek je více než rok starý.

Jablonec nad Nisou Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ražební lisy jedou v České mincovně v Jablonci nad Nisou na plné obrátky, za pár hodin musí být všechny dvacetikoruny ze speciální série hotové. Lis chrlí dvacetikoruny rychlostí třináct až patnáct kusů za vteřinu. Za hodinu jde zhruba o 36 tisíc kusů. Celkem se musí vyrobit 600 tisíc mincí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rašín, Engliš, Pospíšil. Poslechněte si reportáž, jak se razí speciální mince ke 100. výročí československé koruny. Natáčela Šárka Škapiková

„Stejně jako Masaryk, Štefánik a Beneš, tak i teď českoslovenští finančníci Rašín, Pospíšil, Engliš se razí do oběhu v počtu 200 tisíc kusů,“ potvrzuje pro Radiožurnál technologický manažer jablonecké mincovny Josef Pazour.

Pro Českou národní banku se v Jablonci každoročně razí kolem sto milionů mincí.

U lisu pak stojí žena ve firemním modrém tričku a lupou hotové dvacetikoruny namátkou kontroluje. Platidla nesmí mít žádné kazy. Mince jako takové ale nevznikají přímo v lisu.

„Je tady takzvaná střižkárna, kde skladujeme polotovary mincí. Polotovar mincí je takový plíšek, všechny naše nominály jsou totiž v základě železo, jakási ocel,“ popisuje Pazour.

Pracovnice mincovny při ražbě mincí s portrétem meziválečného ministra financí Karla Engliše | Foto: Radek Petrášek | Zdroj: ČTK

Dvacetikoruny jsou pak potažené dvojitou vrstvou mosazi. Každá z nich má trochu jiné chemické vlastnosti, aby nebylo možné snadno mince padělat. Lidé pak s nimi budou moct běžně platit v obchodech a restauracích.

„Pak se dostaneme k lisu, kde musí mezi spodním a vrchním razidlem vzniknout tlak, to způsobuje ražební lis, a tlakem vzniká plastika budoucí mince,“ přibližuje Pazour.

Česká národní banka plánuje dvacetikoruny s Rašínem, Englišem a Pospíšilem vydat začátkem příštího roku. „Česká národní banka bude tyto mince dávat do oběhu v lednu příštího roku. Způsob emise bude stejný systém jako u prvních tří dvacetikorun,“ upřesňuje mluvčí mincovny Jaroslav Černý.

Hodinové fronty, mince za tísíce

O výroční mince se zakladateli státu Tomášem Garriguem Masarykem, Edvardem Benešem a Milanem Rastislavem Štefánikem byl letos v říjnu velký zájem. Lidé na ně před pobočkami České národní banky stáli i několikahodinové fronty. A velký zájem se dá podle Pazoura předpokládat také u sady s portréty tří nejvýznamnějších meziválečných finančníků.

Výroční dvacetikoruny stojí na internetu tisíce. Peníze z některých aukcí putují i na charitu

Číst článek

„Na rozdíl od roku 2000, kdy jsme razili speciální desetikoruny a dvacetikoruny s tematikou astrolábů a hodinových strojků a kdy se od každého nominálu dělalo deset milionů, což bylo symbolicky na každého člověka v republice jeden kus. Kdežto tyhle, proto jsou tak vzácné, že se jich dělá jen 200 tisíc kusů,“ podotýká Pazour.

Numismatika Zdeněk Petráň už ale u mincí ke 100 letům Československa upozornil, že dvacetikoruny nebudou mít podle něj velkou hodnotu. „V tom obrovském nákladu, ve kterém to vydali, to bude zajímavost, která bude stát 50 korun, stovku. Ne víc,“ podotkl.

„Jde o nafouknutou bublinu kvůli oslavám výročí Československa. Za čtrnáct dní po nich neštěkne ani pes. Lidé si je dají doma do šuplíku a stejně za to nikdy žádné velké peníze nedostanou,“ prohlásil Petráň. Mince se ale přesto později začaly prodávat na internetu i za několik tisíc korun. A peníze z některých aukcí šly na charitu.

Autor mincí vytvořil i Řád TGM

V říjnu pak nešlo o poslední možnost, kdy mohli zájemci výroční dvacetikoruny s potrtréty významných československých státníků získat. Podle ČNB se ještě počítá s dodatečnou ražbou, všech šest výročních mincí pak bude možné koupit v sadě v prvním pololetí příštího roku. V jakém množství se bude doražba dělat, zatím národní banka nerozhodla.

Kvůli jeho výročním dvacetikorunám stáli lidé ve frontách. ‚Za tisíc korun bych to nekoupil,‘ říká

Číst článek

Autorem všech šesti výročních mincí je akademický sochař Vladimír Oppl, který patří k nejvýznamnějším tvůrcům mincí a medailí v Česku.

Z jeho dílny pochází mimo jiné Řád Tomáše Garrigua Masaryka, padesátihaléř nebo dvacetikoruny se svatým Václavem i s astrolábem.

„Spokojen jsem s Masarykem, který vyšel velmi dobře. Problémy jsem měl se Štefánikem, tam jsem to musel ještě předělávat. A předělával jsem i Rašína,“ popsal před časem vznik mincí v rozhovoru pro iROZHLAS.cz Oppl.

Výroční dvacetikoruny ke 100 letům Československa s portréty zakladatelů republiky Tomášem Garriguem Masarykem, Edvardem Benešem a Milanem Rastislavem Štefánikem | Foto: Tomáš Kremr | Zdroj: Český rozhlas

Šárka Škapiková, ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme