Maláčová chce zvýšit minimální mzdu o 1500 korun. Věří, že dohoda o růstu platů bude do konce srpna

Ministryně práce Jana Maláčová z ČSSD věří, že se jednání vlády s odbory o růstu platů ve veřejném sektoru a nalezení dohody podaří do konce měsíce. Žádný termín zatím ale stanoven nebyl. Maláčová to v úterý řekla novinářům po jednání s předáky Českomoravské konfederace odborových svazů. Zároveň se s nimi shodla na zvyšování minimální mzdy od ledna o 1500 korun.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová | Zdroj: Vláda České republiky

„V tuto chvíli si potřebujeme všichni sednout k jednacímu stolu a uzavřít nějakou dohodu. Pevně doufám, že se nám to podaří do konce srpna," uvedla ministryně práce Jana Maláčová. Dodala, že konkrétní termín ale zatím není.

Premiér a šéf ANO Andrej Babiš už dříve řekl, že požadavky odborů zná a není proto nutné, aby se s nimi scházel znovu. V pátek označil postup zdravotnických odborů za vyhrožování a řekl, že se s jejich zástupci sejít nehodlá.

Zdravotnické odbory vyhlásily stávkovou pohotovost. Ministr zdravotnictví krok kritizuje

Číst článek

„Dosavadní střílení z jedné či druhé strany by mělo vést k jednomu jedinému - sednout si a dohodnout se. Jsem přesvědčen o tom, že bychom se mohli dohodnout během jediného jednání,“ uvedl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Podle něj se odbory chtěly této situaci vyhnout, proto vládu požádaly o jednání o zvyšování výdělků ve veřejných službách už v polovině března. Šéf centrály nevyloučil, že pokud by kabinet s odbory nejednal, mohly by se ke stávkové pohotovosti zdravotnických odborů přidat i další svazy.

Odboráři si stěžovali na to, že s nimi vláda nejedná, v polovině června pak pohrozili protesty. První kolo vyjednávání se konalo 19. června a další v červenci. Ministři a předáci se tehdy shodli na tom, že se znovu sejdou začátkem srpna a dohoda o přidání by mohla být v polovině měsíce.

Vláda s plošným přidáváním nepočítá. Učitelům by zvedla tarif o deset procent, profesím s nízkým výdělkem o sedm procent, úředníkům o šest procent, zdravotníkům o čtyři či pět procent a policistům a vojákům o dvě procenta. Vládní sociální demokraté uvedli, že jejich ministři budou v kabinetu prosazovat, aby se výsledné navýšení co nejvíc přiblížilo požadavku odborů.

Minimální mzda o 1500 korun vyšší?

Maláčová také bude prosazovat navýšení minimální mzdy od příštího roku o 1500 korun. Na částce se shodla právě se zástupci Českomoravské konfederace odborových svazů.

V současnosti berou lidé s minimální mzdou 12 200 korun. Do budoucna by podle Maláčové minimální mzda měla vystoupat na polovinu průměrné mzdy.

„Postupně bychom se měli dostat k cíli padesát procent průměrné mzdy. Je to věc vyjednávání a hospodářského rozvoje, ale myslím, že bychom měli směřovat minimálně k částce 16 tisíc a uvidíme, jak se bude vyvíjet průměrná mzda,“ upřesňuje ministryně.

Poslankyně Radka Maxová z hnutí ANO řekla, že plán na navýšení minimální mzdy o 1500 korun musí nejprve projednat zástupci tripartity.

ztr, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme