Minimální mzda se od ledna zvedne o 700 korun na 9900 korun

Od ledna se zvýší minimální mzda o 700 korun. Návrh ministerstva práce a sociálních věcí schválila vláda. Nově tedy budou lidé pracující za tento plat dostávat 9900 korun. Zvedne se také minimální mzda pro zdravotně postižené.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vláda, Strakova akademie

Vláda, Strakova akademie | Foto: Filip Jandourek

O minimální mzdě opakovaně jednali ministři s odboráři i zaměstnavateli. Tripartita se ale na přesné částce nedohodla. Odbory chtěly 1000 navíc, zaměstnavatelé jen 500.

Přehrát

00:00 / 00:00

Svůj názor na zvýšní minimální mzdy vyjádřil Jan Wiesner, prezident Konfederace zaměstnavatelských svazů a předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek

Podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka z KDU-ČSL ale tato dohoda nezbytně nutná není. „V koaliční smlouvě není napsáno, že musí být dohoda, ale že se na tripartitě věc projedná. Každopádně já jsem k tomu rychlému tempu nárůstu trochu skeptický, ale myslím, že přijatelné je navýšení o 700 korun.“

Podle zaměstnavatelů se řada podniků teprve vzpamatovala z krize a větší zvýšení jim neprospěje. Nemusely by pak chtít přijímat lidi a zvýšila by se nezaměstnanost.

„Neklademe tak velký důraz na minimální mzdu, protože v rámci kolektivních smluv to dělají podle svých možností jednotlivé resorty,“ poznamenal Jan Wiesner, prezident Konfederace zaměstnavatelských svazů a člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy.

Minimální mzdu pobírají 2,3 procenta zaměstnanců v Česku. Čistý nejnižší výdělek činí 8188 korun. Podle ministerstva práce je tak o 1713 korun nižší než hranice příjmové chudoby a až o 2845 korun nižší než suma životního minima a stanovených částek pro dávky na bydlení.
Pramen: ČTK

Podle jeho názoru mohou mít některé podniky s takovým navýšením problémy.

„Chceme především, aby podniky byly konkurenceschopné, aby se konkurenceschopnost a úroveň podniků mohla zvyšovat,“ zdůraznil Wiesner.

„Myslím, že je velikou chybou vlády, že neodsouhlasila náš vývoj minimální mzdy,“ vyjádřil nespokojenost z druhého pohledu předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek.

„Chtěli jsme 1000 korun,“ připomněl s odkazem na zvyšující se trendy v ekonomice.

„Je potřeba podnítit spotřebu, což minulá vláda brzdila,“ míní Dufek.

Zvedne se také minimální mzda pro zdravotně postižené.

Minimální mzda | Foto: Český rozhlas

Lenka Jansová, Karolína Koubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme