Ministerský plán rozpoutal spor o zbytečnost regionálních ČSTV

Ministerstva financí a školství chtějí od Nového roku změnit systém financování českého sportu. Vystihuje ho bonmot ministra financí Miroslava Kalouska: „Peníze daňových poplatníků mají jít na malé kluky a ne na velké kluky.“ Finanční prostředky by neměly jít přes Český svaz tělesné výchovy jako dosud, ale přímo na jednotlivá odvětví. Pohledy zástupců jednotlivých sportů na chystanou změnu se liší, shodují se však v tom, že je nekoncepční a unáhlená.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Florbal - ilustrační foto

Florbal - ilustrační foto | Foto: floorballontario.com

„Vytvořit vše od 1. ledna 2011 je velice rychlé,“ upozorňuje předseda Českého svazu kanoistů Jaroslav Pollert. Začátek roku se blíží a sportovní svazy nevědí, na co se mají připravit. Nikdo zatím nepředestřel, podle jakého klíče by se měly peníze nově rozdělovat.

Pollert, stejně jako další sportovní funkcionáři, volá po odkladu: „Možná, že autoři změny financování mají pravdu, ale pak je nutné to dokladovat, provést analýzu, celou věc odložit o jeden rok.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Jana Kaliby přináší názory na chystanou změnu financování z několika zásadních sportovních odvětví

Některé sporty by na větší podpoře dětského sportu vydělaly. „Pokud ministerstvo zvolí transparentní klíč, který by zaručoval, že peníze půjdou zejména mládeži, mohl by pro nás být velmi pozitivní a mohl by znamenat, že florbal bude disponovat s ještě větším objemem prostředků než v minulosti,“ vysvětluje předseda České florbalové unie Filip Šuman. Obává se však jiného typu změny, totiž větší podpory pouze olympijských sportů.

Proti ministerským úmyslům se nejintenzivněji staví fotbalový svaz, který sdružuje více než půl milionu členů. „Samozřejmě souhlasím s tím, že je potřeba zprůhlednit finanční toky a aby byly daleko efektivnější. Na druhou stranu by na rozhodnutí, že se od 1. 1. přestanou financovat okresní sdružení ČSTV, jako jediný doplatil fotbal,“ varuje předseda fotbalového svazu Ivan Hašek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr školství Josef Dobeš a předseda ČSTV Pavel Kořan debatovali ve studiu Ozvěn dne o chystané změně financování českého sportu

Fotbal využívá placené a podle ministerských tezí neefektivní okresní funkcionáře a prostory ČSTV ke svým účelům. Například k organizaci nejnižších soutěží nebo k vedení účetnictví na okresní úrovni.

Když o tuto možnost přijde, malé kluby i okresní fotbalové svazy a jejich dobrovolní funkcionáři přijdou podle Haška o potřebný právní a ekonomický servis i o místa, kde by se nadále scházeli a pracovali.

„V tuto chvíli na to nejsme připraveni a nemáme ani jako svaz prostředky. Pokud by šly rovnou na svazy a ne na ČSTV, z toho pokryjeme tak jednu třetinu,“ tvrdí.

„Asi by bylo nutné najmout si externí firmu a nahradit servis, který dělá ČSTV pro nás,“ tvrdí Pollert. Teprve analýza by ukázala, zda by to bylo efektivnější řešení.

Kořan: ČSTV není nadbytečný moloch

Nejde však o celkové snížení objemu peněz, které mají jít do sportu. Ministerstvo školství dá 1,9 miliardy korun, ministerstvo financí 300 milionů, respektive po desetiprocentní srážce 270 milionů. „Všechny kapitoly jsem seškrtal o deset procent,“ řekl Radiožurnálu ministr školství Josef Dobeš.

Předseda ČSTV Pavel Kořan je přesvědčen, že jeho svaz je v zajetí mýtů a omylů. „ČSTV je sdružení 85 sportovních svazů a zhruba 9250 tělovýchovných jednot a sportovních klubů. Vše, co je mezi kluby, tělovýchovnými jednotami a svazy, musí mít vytvořeno některé organizační struktury, které vykonávají servis,“ vysvětluje.

Podle něho tento servis nedokáží bezezbytku zabezpečit republikové svazy jednotlivých sportů. Role regionálních sdružení ČSTV je prý právě pro nejnižší stupně jednotlivých sportů nezastupitelná. „Oni dělají etáže sportu, který není vidět, o kterém se v novinách nepíše. Ale to jsou právě ti kluci v trenýrkách, o které jde,“ tvrdí.

„Mám zdokumentováno, že ani koruna z těchto příspěvků neskončila v centru na Strahově, my jsme všechny tyto prostředky po dohodě sportovních svazů, tělovýchovných jednot a sportovních klubů na základě hlasování a průzračných klíčů rozdělili mezi uživatele,“ argumentuje.

A proti domněnkám o nadbytečných funkcionářích pokračuje čísly: „Každé regionální sdružení se stará minimálně o 80 sportovních klubů, ale někde i o 500 a má jednoho až výjimečně tři profesionální pracovníky, nikoli funkcionáře.

Dobeš: chci vidět efektivizaci

Ministr Dobeš volá po analýze, která by prokázala efektivnost využití prostředků. „Jsem domluven s Ivanem Haškem, že když uvidím efektivizaci, jsem připraven zachovat tu minimální strukturu a přidat mu peníze.“

Kořan uvádí další sporty s velkou členskou základnou, jako je stolní tenis, volejbal nebo šachy. Tvrdí, že odborní pracovníci ČSTV v regionech se starají o účetnictví, o možnosti dalšího financování, o granty. „Pokud regionální dobrovolný funkcionář špatně vyplní grantový formulář, nedostane žádné peníze,“ varuje.

„Co potřebuje onen ‚kluk v trenýrkách‘? Míč, tenisovou raketu nebo buzolu mu rodiče rádi koupí. Potřebuje sportoviště a trenéra. Na ně jdou peníze, tedy opět na sportování těch kluků, nikoli na funkcionáře,“ dodává Kořan.

Jan Kaliba, Lucie Maňourová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme