Počet zaměstnanců placených z rozpočtu stoupl na 470 tisíc. Podívejte se, kde jich je nejvíc

Ministerstva, úřady a jejich příspěvkové organizace zaměstnávají letos 469 737 lidí, což je proti loňskému roku nárůst o zhruba 17 tisíc. Nejvíce je učitelů, a to 183 tisíc. Nepedagogických pracovníků ve školství je asi 64 tisíc. Následují příslušníci ozbrojených složek, kterých je 64 500. Vojáků je 25 600. Vyplývá to z informační brožury ministerstva financí, jejímž cílem je přiblížit problematiku státního rozpočtu veřejnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí.(ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Jde o počet míst, na která mají jednotlivá ministerstva v rozpočtu vyčleněny peníze. Všechna místa ale nemusí být obsazena.

Na platy by přitom z letošního rozpočtu včetně peněz z EU mělo jít bez příslušenství zhruba 200 miliard korun. Celkové výdaje rozpočtu jsou přitom naplánovány na 1505 miliard korun.

Bankovní úvěry v únoru stouply o 44 miliard, ubývá nových hypoték

Číst článek

Ministerstvo financí v publikaci také uvádí, že by letos ke konci roku státní dluh mohl být v absolutní vyjádření vyšší než loni. „V roce 2018 dosáhla výše státního dluhu 1622 miliard korun (tj. 30,5 procenta HDP). V roce 2019 je odhadovaná jeho výše na 29,8 procenta HDP, tedy maximálně na úrovni 1666 miliard korun,“ uvádí brožura.

Publikace také v rámci příjmů rozpočtu upozorňuje, že v rámci aktuálního srovnání zemí OECD na základě dat z roku 2017 má Česká republika druhé nejvyšší odvody na sociální a zdravotní pojištění. Její výše je na 15 procentech HDP. Nejvyšší má Francie 16,8 procenta HDP.

„Při srovnávání výše efektivních sazeb (tj. daňových sazeb, které jsou sníženy o veškeré možné slevy na daních a úlevy povolené daným státem) u daně z příjmů fyzických (zahrnující pouze odvody placené zaměstnancem nikoli i zaměstnavatelem) a právnických osob je však v rámci zemí OECD Česká republika pod průměrem jak zemí EU, tak i pod průměrem zemí OECD,“ uvádí materiál.

Největší kybernetická hrozba. Počet případů nelegální těžby kryptoměn loni stoupl o 80 procent

Číst článek

Informační brožura popisuje hlavní funkce státního rozpočtu, jeho charakteristiky, proces jeho přípravy a přináší konkrétní informace k rozpočtu na letošní rok. Představuje českou verzi „Rozpočtu pro občany“ (Citizens Budget), jehož publikování doporučuje řada mezinárodních organizací jako je Světová banka, OECD nebo International Budget Partnership.

Na letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 40 miliard korun. Celkové výdaje rozpočtu by měly činit 1,505 bilionu korun a příjmy 1,465 bilionu Kč.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme