Ministerstvo chce dál podporovat ekologické zemědělství

Podíl ekologického zemědělství má do roku 2015 vzrůst ze současných deseti na 15 procent zemědělské půdy. Počítá s tím akční plán pro rozvoj ekologického zemědělství v letech 2011 až 2015. Ministr zemědělství Ivan Fuksa jej předkládá na dnešním zasedání vlády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strniště

Strniště | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Akční plán v podstatě navazuje na současný plán do roku 2010, kdy jsme měli za cíl dosáhnout 10 procent, což se podařilo. Současná výměra je asi 10,5 procenta,“ vysvětlil Martin Leibl z oddělení ekologického zemědělství ministerstva zemědělství.

Přehrát

00:00 / 00:00

O akčním plánu mluvil na Rádiu Česko Martin Leibl z oddělení ekologického zemědělství ministerstva zemědělství

Kromě podílu ekologicky obhospodařované půdy by se měl zvýšit také podíl biopotravin na českém trhu, a to na tři procenta ze stávajícího jednoho. Toho chce ministerstvo dosáhnout osvětou spotřebitelů. „Pokud chceme rozvíjet trh s biopotravinami, tak musíme začít u spotřebitele a informovat ho o výhodách a o tom, proč by měl biopotraviny kupovat,“ dodal Leibl.

Cíle ministerstva zemědělství je také zvýšení českých biopotravin na našem trhu. „Dnes je asi 60 procent biopotravin z dovozu a 40 procent českých. My bychom to chtěli do roku 2015 obrátit. Chtěli bychom, aby většina biopotravin na trhu byla českého původu,“ popisuje Martin Leibl.

Lenka Rafaelová, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme