Ministerstvo chce zjednodušit odvody daní a pojistného

Ministerstvo financí chce lidem a firmám zpříjemnit placení daní a odvodů na pojištění. Míní to udělat tak, že podstatně sníží administrativní náročnost tohoto procesu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí. Ilustrační foto.

Ministerstvo financí. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Do vlády dnes předkládá základní teze sjednocení základů daně z příjmů fyzických osob s vyměřovacími základy pro veřejné pojištění. Plánuje například harmonizovat rozhodné období, protože zatímco daně se platí ročně, pojistné se vyměřuje za měsíc.

Jak vysvětlil náměstek ministra financí Peter Chrenko, návrh chce také jednotně vymezit osoby, které musí odvody a daně platit:

„A také sjednotit termíny splatnosti jak daní, tak pojistného, s tou ambicí, aby se všechno dalo přiznávat na jednom přiznání, to znamená ve formě jednoho formuláře nebo webové aplikace, prostřednictvím kterého by si ten plátce splnil veškeré povinnosti.“

„Chtěli bychom se také pokusit o to, aby problematika daní a pojistného byla upravena jedním zákonem, ne několika zákony, jak je to dnes,“ dodal náměstek Chrenko.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme