Ministerstvo dopravy už nechce vybírat dodavatele jen podle ceny. Větší důraz chce klást na kvalitu

Stát už se nechce řídit jen podle nejnižší ceny, stavbaře by rád vybíral i podle kvality. Změnu připravuje ministerstvo dopravy. Vadí mu, že firmy kvůli honbě za zakázkami stlačují cenu extrémně nízko, a to je pak na stavbách znát.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dostavba dálnice D11 z Hradce Králové do Smiřic dostala od ministerstva dopravy stavební povolení.

Ministerstvo dopravy chce nově vybírat stavbaře hlavně podle kvality a ne jen nejnižší ceny. (ilustrační foto) | Foto: David Taneček | Zdroj: ČTK

Konkurenční boj se navíc ještě přiostřil se stále častější snahou zahraničních firem například z Itálie, Řecka či Kazachstánu dostat se na český trh.

Státní fond dopravní infrastruktury proto připravuje pro investorské organizace nové návody, podle kterých se budou vítězové vybírat.

Stavba dálnice D35: chybí vyvlastnit sedm pozemků a udělat archeologické průzkumy

Číst článek

„Abychom v praxi podpořili soutěžení na kvalitu a odpovědné zadávání, připravujeme dvě metodiky, jednu pro posouzení mimořádně nízké nabídkové ceny a druhou pro hodnocení ekonomické výhodnosti, tedy zajištění nejvyšší hodnoty za peníze,“ řekl regionálnímu Deníku, který na záměr upozornil, ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury Zbyněk Hořelica.

Příručky by měly být hotové na jaře. Pak se jimi investoři začnou řídit. Jde o Ředitelství silnic a dálnic, Správu železniční dopravní cesty a Ředitelství vodních cest.

Stát by tak při výběru vítězné nabídky vybíral i podle toho, jestli jsou v ní zahrnuty náklady životního cyklu stavby, odborná úroveň dodavatele nebo plán řízení rizik.

Daniel Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme