Ministerstvo dopravy chce z rozpočtu víc peněz na dálnice. Fischer to odmítá

Ministerstvo dopravy žádá po vládě navýšení rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury. Chce skoro 5 miliard korun, jinak bude podle něj nutné v roce 2015 některé projekty zastavit a Česko přijde i o část peněz, které na rozvoj dopravy nabízí Evropská unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dostavba dálnice D8 přes České středohoří

Dostavba dálnice D8 přes České středohoří | Foto: Filip Jandourek

Šéf Ředitelství silnici a dálnic David Čermák věří, že se peníze najdou. Pokud by vláda Státnímu fondu dopravní infrastruktury nepřidala, byl by to podle něj hazard se silniční sítí:

„Může to mít vliv určitě na D3, R4, určitě by byl problém s Valašským Meziříčím, s Lešnou. V podstatě by úplně vypadla dostavba D11 do Hradce Králové," tvrdí Čermák.

Ministr financí v demisi Jan Fischer takové argumenty odmítá. Myslí si, že je možné lépe čerpat evropské dotace, a tím peníze získat. Najít je v rozpočtu na úkor jiného ministerstva podle něj není možné:

„Rozpočet je budovaný ‚na krev‘. Jestli si někdo myslí, že jsou tam nějaké kapsičky a podobně, tak tam nejsou," říká ministr financí.

Rozpočtem se bude ve středu znovu zabývat vláda. V pátek ho projedná tripartita.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme