Ministerstvo dopravy chce zrušit slevu na regionální železniční dopravu

Ministerstvo dopravy chce změnit způsob placení za využívání železnice. Za nákladní přepravu se má sleva příští rok sjednotit na 35 procentech. V osobní dopravě se má podle ministra Pavla Dobeše důsledně dodržovat systém tří typů tratí - evropské, celostátní a regionální.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústí nad Labem - západní nádraží

Ústí nad Labem - západní nádraží | Foto: Jan Zejda

Dnes se jejich používání platí podle toho, kdo si přepravu objednává. Změna by měla být v tom, že jakýkoliv dopravce bude platit tarifní cenu konkrétní tratě, po které pojede. Podle ministra se to zřejmě nebude líbit krajům.

„U osobní dopravy máme zájem o to, aby od 1. července 2012 přestala platit sleva na regionální dopravu. To znamená pro objednatele ze strany krajů. Za celý rok tato sleva dělá plus mínus 200 milionů korun. Pokud bude platná jen polovinu roku, tak na kraje přejde závazek ve výši 100 milionů korun pro rok 2012,“ přiblížil ministr.

Co se týče nákladní přepravu na železnici, sleva se má příští rok sjednotit na 35 procentech. V současnosti se vyplatí převážet vlakem kontejnery, protože kombinovaná doprava má slevu 40 procent. Naproti tomu sleva za vozové zásilky je jen 15 procent.

Sjednocení slevy má podle pověřeného ředitele SŽDC Pavla Habarty motivovat dopravce, aby před jízdou po silnici dali přednost železnici.

Kontejnery jako kombinovaná doprava má stoupající trend, zatímco jako jednotlivé vozové zásilky má klesající trend. Takže podporou vozových zásilek na sjednocenou slevu 35 procent chceme vlastně vyrovnat disproporce v dopravě. Nicméně slevou z regulované ceny podporujeme jak kombinované zásilky, tak jednotlivé vozové zásilky,“ vysvětlil.

Ministr Pavel Dobeš ale současně ujistil, že komplex navržených změn zajistí splnění podmínek memoranda tak, jak bylo s kraji dojednáno.

Jan Herget, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme