Ministerstvo dopravy prý uvažuje o zpoplatnění silnic I. tříd

Řidiči budou možná platit za jízdu na silnicích I. tříd. Peníze, které by se na mýtném vybraly, by pak posloužily na stavbu nových komunikací. Podle Hospodářských novin s tím počítá ministerstvo dopravy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Konec silnice pro motorová vozidla

Konec silnice pro motorová vozidla | Foto: Tomáš Adamec

Za vjezd na silnice I. tříd by motoristé zaplatili 600 korun ročně. Člen prezidia ústředního automotoklubu Pavel Kuchálik ale návrhem moc nadšený není. Radiožurnálu řekl, že to bude v podstatě znamenat zpoplatnění celé silniční sítě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Člen prezidia ústředního automotoklubu ČR Pavel Kuchálik v poledních Ozvěnách dne.

„I když hovoříme pouze o I. třídách, tak je potřeba si uvědomit, že v českých podmínkách se vlastně řidič neobejde bez toho, aby je používal. Těžko se někdo může dostat z bodu A do bodu B, pokud se nejedná o krátkou vzdálenost. Takže se vlastně jedná o plošné zpoplatnění,“ upozornil Kuchálik.

Připomněl, že kdyby ke kroku ministerstvo přistoupilo, bude Česká republika spolu s Bulharskem, Rumunskem a Černou Horou jediným státem, který zpoplatní veškerou dopravní síť v zemi.

Peníze by stát podle Kuchálika měl hledat jinde. Zdůrazňuje, že by se mělo především zamezit korupci, rovněž by se měla zlevnit výstavba dopravní infrastruktury. „ŘSD dnes přiznává, že jeden kilometr české dálnice je výrazně dražší než třeba v Německu,“ dodal.

Viktorie Hošková, Veronika Sedláčková, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme