Ministerstvo financí bude více kontrolovat provozovatele hazardu

Peníze z hazardu potečou do státní kasy nejdříve v roce 2013. To by měl začít platit nový loterijní zákon, podle kterého bude hazard zdaněn dvacetiprocentní daní. V současnosti mají jít peníze z hazardu na dobročinné účely. Praxe je ale často jiná, jak upozorňují Hospodářské noviny. Ministerstvo financí chce proto vyčlenit 166 úředníků, které mají toky peněz z hazardu kontrolovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Provozovatelé hazardu neodvádějí prostředky jen na veřejně prospěšné účely. Odvádějí také správní poplatky, místní poplatky a procento na státní dozor. Co se týče veřejně prospěšných účelů, odvod prostředků můžeme kontrolovat pouze u provozovatele. Můžeme zjistit, s kým uzavřel smlouvu a za jakých podmínek. Problém je, že nemůžeme dojít až ke konečnému uživateli prostředků,“ vysvětluje Karel Korynta, ředitel odboru Státního dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi ministerstva financí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánovaném novém loterijním zákoně, který by umožnil větší kontrolu provozovatelů hazardu, mluvil na Rádiu Česko Karel Korynta, ředitel odboru Státního dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi ministerstva financí

„Od nového zákona si slibujeme, že by úředníci mohli provést kontrolu nejen u provozovatele, ale i u konečného příjemce. Prvním krokem je, že jsme veškeré poskytovatele, příjemce a částky zveřejnili na internetových stránkách ministerstva financí,“ pokračuje Korynta.

Loni lidé prosázeli 128 miliard, 30 miliard prohráli. Podle Korynty by bylo třeba více, než jen 166 úředníků, toto ale bylo maximum, co se podařilo získat:

„Jen loni úředníci provedli přes 71 tisíc kontrol, aby například nehráli nezletilí.“

Peníze z hazardu nemohou kontrolovat úředníci finančních úřadů, protože hazardní firmy neplatí daně z příjmu. Kontrolovat je mohou jen specializovaní státní úředníci.

Nový loterijní zákon by měl začít podle náměstka ministra financí Tomáše Zídka platit až v roce 2013.

Václav Sochor, Jan Piroch, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme