Ministerstvo financí: Česká ekonomika letos klesne o 4,3 procenta

V letošním roce klesne česká ekonomika o 4,3 procenta. Odhaduje to ministerstvo financí ve své nové, upravené prognóze. Předpokládá, že pokles ekonomiky by se měl zastavit ve druhé polovině letošního roku a příští rok by mělo hospodářství nepatrně růst o tři desetiny procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí | Foto: Marián Vojtek

Hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš si myslí, že odhad ministerstva odpovídá současnému stavu ekonomiky země.

"Nová prognóza je relativně konzervativní, myslím, že je to odhad poměrně reálný, sám mám podobný. Nicméně na rok 2010 je podle mého názoru až příliš opatrný, růst blízký nule je podle mého názoru relativně pesimistický. Myslím, že růst by se mohl přehoupnout přes jedno procento," odhaduje Bureš.

Podle analytika Komerční banky Miroslava Frayera je ale výhled ministerstva financí hodně pesimistický: "Tento propad mluví o tom, že se situace na trzích zatím příliš nezlepšuje. Pokud to mám srovnat s naší prognózou, tak ta mluví o nějakém nižším propadu. My očekáváme propad 3,6 procenta. Z tohoto pohledu se nám zdá prognóza ministerstva financí trošičku pesimističtější."

Ekonom Raiffaisenbank Pavel Mertlík si zas všímá toho, že prognóza přichází ve chvíli, kdy se připravuje poslední podoba návrhu státního rozpočtu na příští rok, která půjde do vlády.

"Ministerstvo financí se podle mého názoru vrátilo ke své staré dobré konzervativní tradici, kterou v loňském roce porušilo, totiž, že odhad na tempa růstu a jiných ukazatelů, na jejichž základě se posléze připravuje státní rozpočtu, by měl být co nejkonzervativnější, nejopatrnější. A to je podle mého soudu jedním z důvodů, proč prognóza ministerstva financí je pesimističtější než celá řada prognóz ba trhu," poznamenal Mertlík.

Přečtěte si také:
Evropská unie musí začít šetřit, tvrdí Švédové i šéf eurozóny
Sociální dopady přesáhnou trvání samotné hospodářské recese
Počet lidí bez práce je v Evropě nejvyšší za poslední roky
Evropská unie má začít v příštím roce šetřit
Hospodářská krize opět udeřila, státům platícím eurem hrozí deflace
Česko i celá Evropská unie letos zaznamenají hluboký hospodářský pokles
EU má podle Česka přestat nadměrně utrácet od roku 2010
EK předpovídá unijní ekonomice na letošek propad o téměř dvě procenta

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme