Ministerstvo financí chce omezit poplatky za předčasné splacení hypotéky

Banky už si nebudou moci účtovat až desetitisícové poplatky za předčasné splacení hypotečního úvěru. Podle deníku Právo to navrhuje ministerstvo financí. Zákon o úvěrech pro spotřebitele by mohl začít platit už příští rok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto)

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Zakázat sankce za předčasné splacení úvěru umožňuje zemím Evropské unie směrnice platná od loňského února. Podle Bruselu má spotřebitel na dřívější splacení právo. Případný poplatek by pak neměl přesáhnout skutečné náklady, které s tímto úkonem poskytovatel půjčky má.

Ministerstvo financí podle mluvčího Radka Ležatky navrhne, aby banky tyto poplatky nemohly účtovat:

„Nezpochybňujeme, že s vyřízením předčasného splacení bankám vznikají náklady. Považujeme však za žádoucí, a ve vyspělém světě nikoliv neobvyklé, vytvořit klientům podmínky pro možnost úvěr v případě potřeby snadno a bez zbytečných sankcí splatit.“

Klienti, kteří splácí milionové hypotéky, tak můžou ušetřit až desetitisíce korun.

Finanční analytik David Marek ale upozorňuje, že banky by na takový plošný zákaz poplatků mohly zareagovat zrušením možnosti předčasného splacení:

„Pokud to pro ně bude nevýhodné, tak nepřistoupí na možnost předčasného splacení, nebo ji zákazníkům ponechají, ale budou si to kompenzovat jinak. Tedy jinými poplatky, případně vyššími úrokovými sazbami.“

Podle Marka tak možná klienti vůbec neušetří.

Transparentní informace

Ministerstvo financí připravuje i další změny. Informace, které spotřebitelé dostávají v reklamách a také před samotným sjednáním půjčky, by měly transparentní. Ministerstvo chce proto zavést standardizovaný formulář předsmluvních informací.

Změní se také systém kontroly poskytovatelů úvěrů. Česká národní banka by měla dohlížet na všechny jejich poskytovatele. Ty nebankovní, tedy různé úvěrové společnosti, doteď kontrolovala Česká obchodní inspekce.

Spotřebitelské úvěry by poté mohli poskytovat jen firmy a podnikatelé, kterým ČNB udělí patřičné oprávnění. To by mělo zlepšit jejich služby a taky zabránit různým klamavým praktikám při sjednávání půjček.

Česká národní banka | Foto: Filip Jandourek

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme