Ministerstvo financí chce zvýšit nepřímé daně

Ke zmírnění schodku veřejných rozpočtů bude v prvé řadě nutné provést změny v daňové soustavě, a to zejména v podobě zvýšení nepřímých daní. Vyplývá to ze Střednědobého fiskálního výhledu na období let 2001 až 2003, který vypracovalo ministerstvo financí a který vzala ve středu na vědomí vláda. V rámci tzv. tolerančního patentu se však ČSSD a ODS dohodly, že se nebude zvyšovat daňové zatížení občanů a firem, včetně zdravotního a sociálního pojištění, to znamená, že se nebude zvyšovat složená daňová kvóta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve Fiskálním výhledu se zároveň praví, že úpravy na příjmové stránce musí doprovázet i přehodnocení výdajů. Opatření, týkající se výdajů, jsou však dlouhodobější záležitostí, uvádí Ministerstvo financí. Prvním krokem ke konsolidaci veřejných financí proto musejí být změny v daňové soustavě směrem ke zvýšení daňové kvóty, neboli podílu vybraných daňových příjmů na hrubém domácím produktu.

Na potřebu okamžitého zahájení konsolidace veřejných financí upozornil Českou republiku tento týden i Mezinárodní měnový fond. Vláda by měla zabránit další expanzi strukturálního rozpočtového deficitu, a to přijetím fiskálních opatření, která povedou k trvalému snížení schodku, doporučil MMF. Jinak bude Česká národní banka nucena podstatně zvýšit úrokové sazby, aby udržela inflaci v rámci cíleného intervalu, což by mohlo poškodit ekonomické oživení, varoval MMF.

Schodek veřejných rozpočtů by měl letos dosáhnout podle odhadu ministerstva financí 5,2 procenta HDP, po vyloučení příjmů z privatizace 7,7 procenta HDP. Maastrichtská kritéria Evropské unie požadují tříprocentní podíl na HDP.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme