Ministerstvo financí je proti tomu, aby státní podnik Diamo zaměstnal část horníků z OKD

Ministerstvo financí nesouhlasí se záměrem, aby státní podnik Diamo dostal 2,5 miliardy korun na zaměstnání až 250 propuštěných horníků z OKD. Uvedl to náměstek ministra financí Ondřej Závodský s tím, že není jasné, které zaměstnance a na jaké projekty by si Diamo vybralo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Dole Paskov hrozí omezení nebo úplné zastavení těžby

Na Dole Paskov hrozí omezení nebo úplné zastavení těžby | Foto: OKD

Podle Závodského v takovém případě hrozí, že peníze budou utraceny netransparentním způsobem.

„Podle našeho názoru má být nezaměstnanost řešena formou pobídek úřadu práce. Existují tady částky na vytvoření jednoho pracovního místa pro dlouhodobě nezaměstnanou osobu, přes 20 tisíc korun. Nic nebrání tomu, aby kdokoliv, kdo v budoucnu získá zakázku od ministerstva financí, tuto částku požadoval a zmíněné horníky zaměstnal,“ upozornil.

Ministerstvo průmyslu nicméně v materiálu pro vládu uvádí, že horníci by se podíleli na revitalizaci bývalých důlních prostorů. Možné uplatnění propuštěných zaměstnanců OKD probere kabinet zítra.

Na konci června má ze společnosti dohodou odejít 345 lidí, další mají odejít na přelomu září a října, a to 873 zaměstnanců. Před časem to uvedl moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD). Číslo podle něj nesouvisí s insolvenčním řízením, ale vychází z plánu managementu na útlum Dolu Paskov, kterému se nedá vyhnout.

Společnost OKD podala minulý týden sama na sebe insolvenční návrh, protože dluží přes 17 miliard korun. Své závazky nedokáže splácet, její majetek nedosahuje hodnoty ani sedmi miliard. Soud pak poslal OKD do úpadku v pondělí.

Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme