Ministerstvo financí nabízí lidem v podzimní emisi další státní dluhopisy

Začíná další prodej státních dluhopisů. Ministerstvo financí se stále spoléhá na zájem lidí a vydává už třetí emisi. Dluhopisy jsou k prodeji ode dneška do 30. listopadu na celkem 1400 místech po celé zemi. Vedle fyzických osob se k nim znovu dostanou i občanská sdružení. Poprvé si dluhopisy můžou objednat i jako dárkový certifikát.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Miroslav Kalousek představil podzimní emisi spořicích státních dluhopisů

Ministr financí Miroslav Kalousek představil podzimní emisi spořicích státních dluhopisů | Zdroj: ČTK

Nově stát také nabídne i tříleté prémiové dluhopisy. Měly by vyplnit prostor mezi jednoletými a pětiletými cennými papíry.

Investorovi mají průměrně přinést 2,77 procenta ročně. První dva roky budou ale zhodnocené jen o půl procenta. Ve třetím roce pak čeká sedmiprocentní bonus.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nové emisi státních dluhopisů mluvil Jaroslav Skalický

„Doba splatnosti je relativně krátká, jsou to tři roky, a průměrná efektivní úroková míra je 2,77, ale opravdu zajímavé je to až po těch třech letech,“ vysvětlil ministr financí Miroslav Kalousek.

První dluhopisy pro občany vydalo ministerstvo financí s velkým úspěchem už před rokem. Investoři si jich tehdy objednali za více než 20 miliard korun a příjem objednávek musel resort zastavit po několika dnech, protože se vyčerpaly.

Oproti tomu letošní jarní emise státu vynesla o něco méně, zhruba 15 miliard. Tentokrát bude šéf státní kasy považovat za úspěch, pokud stát prodá dluhopisy alespoň za 10 miliard korun.

Minimálně 1000 kusů

Dluhopisy mají nominální hodnotu jedna koruna a minimální objednávka musí být na 1000 kusů. Koupit si je mohou občané České republiky i cizinci, také občanská sdružení, nadace a nadační fondy, církve, obecně prospěšné společnosti a zahraniční neziskové společnosti, také kraje, města nebo veřejné vysoké školy.

Kromě výše zmíněného prémiového dluhopisu s tříletou splatností jsou v nabídce klasické kuponové dluhopisy. Také sedmiletý protiinflační dluhopis, který bude úročen podle míry inflace. Investor na něm nic nevydělá, ale ani neprodělá.

Novinkou je, že dluhopis můžete také objednat pro někoho jiného prostřednictvím dárkového certifikátu.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický, Alžběta Havlová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme