Ministerstvo financí navrhuje odkup dluhopisů před jejich splatností

Státní dluhopisový program dnes bude probírat vláda. Ministerstvo financí totiž chce v následujících letech odkupovat už vydané dluhopisy před jejich splatností a nahrazovat je novou emisí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí. Ilustrační foto.

Ministerstvo financí. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Odkup dluhopisů před jejich splatností by měl zajistit to, že se ministerstvo financí vyhne riziku, že jednorázově nesplatí tyto dluhopisy včas, v plné výši a podle podmínek daných emisí.

Zpětným odkupem před datem splatnosti se tak resort snaží dosáhnout toho, aby byla částka k úhradě v době splatnosti co nejnižší.

Přehrát

00:00 / 00:00

O odkupu dluhopisů mluvil David Marek ve Světě o deváté Rádia Česko

Podle ministerstva financí je podobná praxe zpětných odkupů v zemích Evropské unie obvyklá.

Resort chce současně také vydat nové dluhopisy a z jejich prodeje uhradit obligace, které jsou splatné v následujících 2 letech.

Prodloužit průměrnou dobu splatnosti dluhu

Možnost odkoupit dluhopisy ještě před datem splatnosti se ministerstvu financí může hodit v okamžiku, kdy je třeba změnit strukturu dluhu a podmínky na trhu jsou příznivé. Uvedl to David Marek z Patria Finance v rozhovoru pro Rádio Česko.

Ministerstvo tak skoupí dluhopisy, které mají už jen krátkou dobu splatnosti, a místo toho emituje dluhopisy dlouhodobější. Tím prodlouží průměrnou splatnost dluhu a sníží finanční rizika.

„To se určitě hodí a zvláště v současné době, kdy situace na trzích se státními dluhopisy se v globálním měřítku spíše zhoršuje a bude zhoršovat. Státy, které budou mít delší průměrnou splatnost svého státního dluhu, na tom budu lépe,“ vysvětlil Marek a dodal:

„Pokud ministerstvo financí odkoupí dluhopisy, kterým zbývá do splatnosti rok nebo maximálně dva, a místo toho vydá třeba desetileté dluhopisy, potom má na 10 let vystaráno. Nemusí shánět peníze za rok za dva, ale až po 10 letech, kdy situace už může být příznivější než v těch nejbližších letech.“

Marika Táborská, Veronika Malá, Patricie Polanská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme