Ministerstvo financí navrhuje změny ve druhém důchodovém pilíři

Dnešní třicátníci půjdou do důchodu mnohem později než jejich rodiče. Doba odchodu do penze se prodlužuje kvůli nízké porodnosti. Navíc mladí lidé už se nemohou spoléhat na klasický starobní důchod, ale na stáří by si měli ukládat peníze. Jednou z variant, kterou nabízí stát, je druhý pilíř důchodového spoření. Za první půl rok fungování o něj není příliš zájem. Proto by se v něm měla změnit některá pravidla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

důchodci (ilustrační foto)

důchodci (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Češi by měli větší zájem o druhý pilíř důchodového spoření, kdyby do něj mohli kdykoliv vstoupit i vystoupit. Do fondů by si pak podle průzkumu společnosti Swiss Life Select Penzijní barometr ukládalo peníze 36 procent aktivní populace.

Náměstek ministra financí Radek Urban popsal, co jsou další příčiny toho, že lidé se do druhého pilíře nehrnou. „Rozhodlo několik faktorů. Vstup nebyl automatický s možností se odhlásit, ale každý zájemce se musí přihlásit. Za druhé si myslím, že na občany působí politická nejistota,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O uvažovaných změnách v druhém důchodovém pilíři informovala redaktorka Petra Benešová

Úřad navrhuje, aby se po půlroční zkušenosti s fungováním druhého pilíře udělaly v systému některé změny. Například, že by člověk mohl po pěti letech z penzijního fondu vystoupit, ale nesměl by se už do něj znovu vrátit.

„Navrhujeme ještě další změny v oblasti dědictví. Dneska je ten systém v provozu tak, že dědic si nemůže vybrat, co udělá s penězi od zůstavitele. Vždycky mu peníze přijdou na jeho druhý pilíř. Nově navrhujeme, že dědic by si mohl vybrat, jestli peníze zůstavitele by si nechal převést na svůj druhý pilíř, nebo vyplatit v hotovosti,“ říká Urban.

Změnit by se také mohla podmínka, kdy má člověk nárok na důchod. Dnes to funguje tak, že peníze se lidem vyplatí až ve chvíli, kdy v 67 a více letech odcházejí do penze. Navíc musejí mít odpracováno 35 let.

„Nově navrhujeme, aby druhý pilíř pracoval pouze s touto jednou podmínkou. Pokud tento návrh projde, tak pro čerpání dávky bude rozhodné pouze dosažení důchodového věku,“ tvrdí Urban.

Opozice změny nepodpoří

To znamená, že by se lidé, kteří jsou dlouhodobě nezaměstnaní, nemuseli bát, že přijdou o penzi. Úřad navrhne změny jako poslanecký návrh. Nová pravidla by měla platit od nového roku.

Opozice takové změny ale takové změny nepodpoří. „Nejsou zde vytvořeny podmínky pro to, aby mohl zdárně existovat. Čili my říkáme, druhý pilíř nemá smysl. Takže nemají smysl ani ty drobné úpravy,“ říká poslanec ČSSD a stínový ministr práce a sociálních věcí Roman Sklenák.

Podle ekonoma Jiřího Šatavy z institutu Cerge je ale možné, že druhý pilíř nakonec v nějaké formě vydrží i přes politickou nestabilitu. „Opozice ten druhý pilíř nezruší. Může se stát, že ho zakonzervuje. Že se z něj stane instrument, kam vstoupilo nějaké malé množství lidí, a on tedy doběhne,“ myslí si.

Podle posledních statistik do druhého pilíře vstoupilo zhruba padesát tisíc lidí. Do konce června by to mohlo být maximálně sedmdesát tisíc klientů.

Petra Benešová, kko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme