Ministerstvo financí očekává nižší příjmy rozpočtu

Příjmy státního rozpočtu by mohly být o deset až patnáct miliard korun nižší oproti předpokladu. Stále se totiž nedaří zefektivnit způsob výběru daní. Ministerstvo financí proto podle náměstka Eduarda Janoty navrhuje provést škrty některých rozpočtových výdajů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škrty ale musí schválit vláda. Pokud se tak stane, podle Janoty by to mohlo kompenzovat odhadovaný výpadek příjmů. Na rizika spojená s deficitem veřejných financí upozorňuje mise Mezinárodního měnového fondu, která vyzvala vládu k nastoupení ozdravného procesu.

Podle Jiřího Schwarze z Liberálního institutu ale škrty ve výdajích prý nelze očekávat. Důvodem je podle něj i osoba nového ministra financí, který na svůj post přichází z ministerstva práce a sociálních věcí. To je ministerstvo s největším podílem na výdajích státního rozpočtu, tvrdí Schwarz. Dalším důvodem je fakt, že většinu rozpočtových výdajů tvoří takzvané mandatorní, tedy zákonem stanovené výdaje. Ty nelze bez změny příslušných zákonů snížit. A doba před parlamentními volbami je podle Schwarze pro snižování výdajů velmi nevhodná.

Bohumír Mazáč, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme