Ministerstvo financí plánuje rekordní schodek státního rozpočtu

Rekordních 157 miliard korun - takový je navržený schodek státního rozpočtu pro příští rok. Právě tento návrh je jedním z prvních, které vládě představí nový ministr financí Bohuslav Sobotka. A to zřejmě už zítra. Výše schodku je však ostře kritizována opozicí. Nesouhlasí s ní ODS a výše schodku se nelíbí ani místopředsedkyni sněmovny za US-DEU Haně Marvanové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

B. Sobotka

B. Sobotka | Foto: Michal Kamaryt

Z celkových 157 miliard připadne příští rok 60 miliard na úhradu ztrát České konsolidační agentury. Rovněž v dalších letech bude jedním z hlavních faktorů právě ztráta agentury. "Bude záležet na vládě, jak vysokou ztrátu chce v příštích letech hradit," oznámil ministr financí uvedl ministr.

"Cílem je, aby rozpočet na 2003 byl sestaven poctivě, aby do příjmové strany státního rozpočtu nebyly zahrnovány jednorázové nebo neopakovatelné příjmy," připomněl ministr financí Bohuslav Sobotka.

S rekordním deficitem ostře nesouhlasí ODS. Podle ní jen prohloubí spotřebu na úkor investic do budoucnosti. Šéf poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý poukazuje na skutečnost, že vládní kabinet by za pouhý rok dluh odpovídající svou výší celkovému státnímu dluhu Česka v roce 1998, kdy ČSSD přebírala vládu.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Tlustý: Je nastartován dluhový experiment Špidlovy vlády

Tlustý varuje, že vysoký dluh přinese i povinnost splácet úroky a domnívá se, že tak startuje "dluhový experiment Špidlovy vlády."

Také místopředsedkyni Poslanecké sněmovny za US-DEU Hana Marvanová se návrh schodku rozpočtu zdá příliš vysoký. Podle jejího názoru budou unionisté jednat o jeho snížení s dalšími členy vládní koalice.

Přehrát

00:00 / 00:00

H. Marvanová: Ten deficit je vysoký

Milan Kopp, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme