Ministerstvo financí počítá se zrušením daňového zvýhodnění stravenek

Část zaměstnaneckých bonusů by mohla zaniknout. Důvodem je připravovaný zákon o daních z příjmů, který počítá s omezením daňového zvýhodnění u dvaačtyřiceti položek. Patří mezi ně i stravenky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stravenky

stravenky | Foto: Jan Rosenauer

Dávat každý měsíc zaměstnancům k platu i stravenky by nemělo být pro firmy tak výhodné jako dosud. Teď si mohou pětapadesát procent hodnoty stravenky dát do nákladů.

Tato možnost by ale v roce 2010, podle připravovaného zákona o daních z příjmů měla skončit. Proti jsou majitelé restaurací, odbory i část zaměstnanců.

Ministerstvo financí chce některé bonusy mezi nimi i stravenky omezit kvůli jinému nastavení priorit a zpřehlednění daňových zákonů. Podle mluvčího resortu Jakuba Haase ale zaměstnanci o výhody nepřijdou.

"Ministerstvo financí plánuje zavedení výdajového paušálu pro všechny zaměstnance tak, aby jim zohlednilo určité náklady, které zaměstnanci mají. To znamená, že dojde k určité kompenzaci zrušených daňových výjimek," uvedl Haas.

Teď podobný princip platí pro živnostníky. Vláda by měla mít návrh zákona na stole do konce roku. Pak přijdou na řadu poslanci.

Martin Hromádka, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme