Ministerstvo financí připíše lidem na účet dluhopisy

Ministerstvo financí oficiálně vydá státní spořicí dluhopisy pro občany. Ti si je mohli objednávat minulý měsíc a lidem, kteří svoji objednávku uhradili, ministerstvo připíše dluhopisy na účet. Objevují už se ale i první kritici. Podle nich je pořízení dluhopisů pro občany příliš výhodné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dluhopisy

Dluhopisy | Foto: Comstock Images

O první emisi státních dluhopisů pro občany byl nečekaný zájem. Byly vyprodané během týdne. Podle aktuálních údajů ministerstva financí lidé uhradili objednávky za více než 20 miliard a 400 milionů korun, z toho bylo 33 tisíc objednávek od českých občanů, kteří si koupili dluhopisy za 20 miliard korun.

57 neziskových organizací si koupilo dluhopisy za 300 milionů korun a 76 zahraničních fyzických osob si objednalo dluhopisy za 45 milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Manažer společnosti Conseq Ondřej Matuška hodnotí české státní dluhopisy

Největší jednotlivá objednávka dosáhla 306 milionů korun. Více než polovina držitelů dluhopisů je ve věku mezi 50 a 70 lety. Další emisi dluhopisů chystá ministerstvo financí na začátek příštího roku.

„Bylo to podle mě souhrou dvou okolností, jednak současné poměrně rozjitřené situace na finančních trzích, což skrze média vnímá pravděpodobně téměř každý a specielně lidé s větším majetkem, kteří spravují své peníze důkladněji, a pak také poměrně velmi zajímavým nabídnutým výnosem,“ odhaduje příčiny obrovského zájmu manažer společnosti Conseq Ondřej Matuška.

Ministerstvo podle něj mělo zájem na tom, aby pilotní projekt dopadl dobře, proto se výhodné podmínky budou pravděpodobně v dalších letech upravovat. Štědré výnosy prý mají význam také z marketingového hlediska, aby se přilákal zájem investorů.

„Poté, když už tento kanál běží, tak je praxe spíše taková, že stát nabízí dluhopisy za stejných podmínek jako na velkoobchodním trhu,“ srovnává Matuška se zahraničím.

Kalousek: Na dluhopisech Česko vydělá

Ministr financí Miroslav Kalousek odmítá výhrady, že by se tuzemské domácnosti účastnily současné emise dluhopisů jen minimálně a že výhodných úroků využily především neziskové společnosti: „Neziskových organizací byly jen necelá dvě procenta z 33 000 objednávek. Zaznamenali jsme objednávky za desítky milionů, ale i za 1000 korun.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Úspěch pilotní emise státních dluhopisů zhodnotil v Ozvěnách dne ministr financí Miroslav Kalousek

„Chtěli jsme ověřit zájem veřejnosti a tento pilotní projekt hodnotíme úspěšně. Příští rok chceme spustit řádný program, předpokládám dvě emise kolem dvaceti miliard. Podmínky budou přizpůsobeny aktuální situaci na trhu,“ uvádí Kalousek.

Tisícových a desetitisícových objednávek prý bylo nejvíce v posledních dvou dnech. Drobní investoři zpočátku váhali. Kdo dluhopisy skutečně nakoupil, je nutné vědět i proto, že každý daňový poplatník přispěje na drobné investory i velké společnosti zhruba 29 000 korun.

„Jsem docela pyšný na to, jak Česká republika spravuje státní dluh. Spravujeme ho mnohem levněji, než se daří Polsku, Maďarsku, Itálii a dokonce i Rakousku. Ke stabilní a co nejlevnější obsluze dluhu patří také to, zda jeho určitou část budou držet domácí investoři, nikoli pouze zahraniční, a především české domácnosti,“ dodává ministr financí. Dlouhodobě na tom prý Česko vydělá.

Jitka Hanžlová, Veronika Sedláčková, Barbora Kreuzerová, Eva Presová, Kristina Winklerová, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme