Ministerstvo financí v nové prognóze: na úroveň před koronakrizí se dostaneme v roce 2023

Ministerstvo financí v nové makroekonomické prognóze počítá letos s poklesem ekonomiky o 6,6 procenta a příští rok s růstem o 3,9 procenta. Informovalo o tom v úterní tiskové zprávě. Ekonomika se podle ministerstva vrátí na úroveň před pandemií koronaviru až v roce 2023. Z prognózy zveřejněné v úterý by ministerstvo financí mělo vycházet při přípravě státního rozpočtu na příští rok a střednědobého rozpočtového výhledu do roku 2023.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí

Ekonomika se podle ministerstva vrátí na úroveň před pandemií koronaviru až v roce 2023 | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Naposledy úřad zveřejnil prognózu v dubnu a odhadl v ní letos kvůli dopadům šíření koronaviru pokles ekonomiky o 5,6 procenta. Pro příští rok ministerstvo počítalo s růstem hrubého domácího produktu o 3,1 procenta. Původně měl úřad další prognózu zveřejnit v červenci. Rozhodl se ale počkat na podrobnější údaje o vývoji české i evropské ekonomiky a mít zároveň dlouhodobější údaje o vývoji státního rozpočtu.

„Očekáváme, že na úroveň reálného hrubého domácího produktu roku 2019 se vrátíme až v roce 2023. Vlivem logicky rostoucích mandatorních výdajů a protikrizových daňových úlev v řádu desítek miliard lze i v příštím roce předpokládat výraznější deficitní hospodaření. Výměnou za vyšší schodek však získáváme rychlejší ekonomické oživení, zachování životní úrovně a zmírnění růstu nezaměstnanosti,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme