Návrh rozpočtu pro ministerstvo školství: devatenáct miliard na platy učitelů, dvě pro vysoké školy

Ministerstvo školství by v příštích dvou letech mělo v porovnání s letošním rokem dostat 18,7 miliardy korun navíc na růst platů učitelů i nepedagogických pracovníků v regionálních školách. O další 1,9 miliardy by se měl do roku 2021 zvýšit rozpočet vysokých škol. Méně peněz by mělo jít naopak na sport, a to za dva roky o 1,5 miliardy korun. Vyplývá to z návrhu státního rozpočtu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Učitel, pedagog, státní maturita (ilustrační foto)

Učitel, pedagog, státní maturita (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

V příštím roce by podle něj mohl mít resort na výdaje o 18,1 miliardy korun víc peněz než letos.

Školství by mohlo v příštím roce hospodařit s příjmy 223,9 miliardy korun, a to včetně evropských dotací. Letos má zhruba 205,8 miliardy. Bez peněz z Evropské unie navrhuje ministerstvo financí pro resort 211,7 miliardy korun na rok 2020 a 224,1 miliardy ve výhledu na rok 2021. Letošní rozpočet školství bez dotací Evropské unie činí přibližně 195,7 miliardy korun.

Návrh ministerstva financí: ve státní správě a službách se obsadí o tisíc míst více, než se seškrtá

Číst článek

V příštích dvou letech by se měl navýšit zejména objem peněz na platy učitelů a nepedagogických pracovníků, jako jsou školníci, uklízečky nebo kuchařky ve školních jídelnách. Vláda tak chce dodržet svůj slib, že výdělky vyučujících i nepedagogů ve školách vzrostou do roku 2021 na 150 procent jejich úrovně z roku 2017.

To by podle návrhu ministerstva financí mělo znamenat, že průměrný plat učitelů bude za dva roky minimálně 45 tisíc korun a v případě nepedagogů alespoň 24 tisíc korun.

Průměrný příjem učitelů včetně vedoucích pracovníků byl v prvním čtvrtletí letošního roku 36 224 korun měsíčně. U nepedagogických zaměstnanců to bylo 19 359 Kč měsíčně. Průměrná mzda v České republice činila ve stejném období 32 466 korun.

Jak již dříve avizovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), výdělky učitelů by měly narůst o deset procent v roce 2020 a o devět procent v roce 2021. Platy nepedagogických pracovníků ve školách by se měly zvednout v obou letech pokaždé o sedm procent.

Peníze pro vysoké školy

Ministerstvo financí dále počítá s přidáním peněz pro vysoké školy, jejichž rozpočet letos činí 26,6 miliardy korun. V příštím roce by měl narůst meziročně o 900 milionů korun, což je o 100 milionů víc, než předpokládal výhled na rok 2020. V roce 2021 by měly univerzity dostat další miliardu navíc. Na rok 2022 už výhled s růstem nepočítá.

Kvůli potřebě zajistit některé vládní priority, jako je právě růst platů ve školství nebo navýšení rodičovského příspěvku, snížilo ministerstvo financí peníze v jiných částech rozpočtu. Jednou z nich je sport. Jeho rozpočet v kapitole ministerstva školství by měl příští rok klesnout o půl miliardy korun proti letošku a v dalších dvou letech pokaždé o další miliardu. Letos jde na jeho výdaje sedm miliard korun.

Sport by měla v následujících letech převzít Národní sportovní agentura, jejíž vznik tento týden přes veto Senátu prosadila Poslanecká sněmovna. Vznik agentury musí ještě podpisem potvrdit prezident Miloš Zeman.

Ministerstvo financí počítá v prvním návrhu státního rozpočtu na příští rok celkově se schodkem 40 miliard korun a se stejným schodkem počítá i v letech 2021 a 2022. O návrhu bude vláda jednat v pondělí 24. června. Finální verze rozpočtu se ještě může změnit.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme