Ministerstvo financí se obává růstu nezaměstnanosti

Ministerstvo financí dnes zveřejnilo odhady makroekonomických ukazatelů české ekonomiky. Růst hrubého domácího produktu má letos činit 3 procenta a Česká republika tak dosáhne 61 procentní úrovně Evropské unie v HDP na hlavu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zaměstnanci

zaměstnanci | Foto: Jan Rosenauer

V příštím roce by měl hrubý domácí produkt vzrůst o 3,6 procent. Méně přiznivá je prognóza nezaměstnanosti, ta má na konci letošního roku činit 9,3 procenta, průměrná míra inflace pak pouhá 2 procenta.

Analytik společnosti Patria finance David Marek považuje tyto odhady za realistické."Makroekonomická prognóza ministerstva zůstává nadále poměrně příznivá a ve srovnání s ostatními zeměmi východní Evropy by Česko mělo představovat relativně stabilní ekonomiku vyvíjející se zhruba průměrným tempem růstu pro tento region," poznamenal Marek.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Marek: Odhady jsou realistické

Klesnout má dle prognóz také letošní schodek zahraničního obchodu, a to na 90 miliard korun. Naopak veřejný dluh letos zřejmě dále poroste až na 464,6 miliardy, tedy 20,1 procenta HDP.

Milan Kopp, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme