Kontroloři kárají Babišovo ministerstvo. Finance si spletly miliardy s miliony

Ministerstvo financí mělo v účetnictví za rok 2015 chyby za více než 140 miliard korun. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Kontroloři odhalili případy, kde resort chybně účtoval a oceňoval nebo neúčtoval vůbec. Ministerstvo navíc mělo i nesprávné informace v příloze v účetní závěrce.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 15:05 24. 4. 2017) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Právě v ní našel úřad největší chyby - konkrétně to byly hlavně chyby při vykazování garancí. Ministerstvo financí například mělo vykázat 83 miliard korun, ale chybně vykázalo jen 83 milionů.

Podle NKÚ jsou také nesrovnalosti i v údajích pro hodnocení plnění státního rozpočtu.

Podle úřadu ale ve výkaznictví státu existují systémová rizika a pro vykazování některých údajů nejsou stanovená jasná pravidla. To pak může ovlivnit podobu státního závěrečného účtu a účetní výkazy České republiky.

"Jsou tam nějaké problémy v účetnictví. Je to samozřejmě špatně. Ale žádné dopady do rozpočtu nebudou a ani dodatečné náklady," nechal se slyšet ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Pochybení byla podle mluvčího ministerstva financí Michala Žurovce způsobená dřívějším nevyhovujícím stavem. „Rozhodně se nejednalo o faktické nezaúčtování či nevykázání těchto závazků, ale o jejich nepřesné zatřídění v rámci skupiny obdobných účtů," uvedl mluvčí pro Radiožurnál.

Od roku 2016 se pak podle ministerstva situace změnila díky účetní reformě veřejných financí. Nesrovnalosti jsou proto podle Žurovce systémové.

„Celková vykázaná výše závazků tímto ovlivněna nikterak nebyla. Toto zaúčtování, stejně jako případné přeúčtování, nemělo a nebude mít vliv na žádné ukazatele sledující hospodaření státu, pouze se projeví ve změně účetní struktury pasiv," doplnil Žurovec.

Andrea Kubová, Anna Horáčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme