Ministerstvo financí snižuje odhad letošního růstu

Česká ekonomika by letos měla stagnovat nebo poroste jen o 0,2 %. Počítá s tím nová makroekonomická prognoza ministerstva financí. Resort tak zhoršil svůj říjnový odhad, který počítal s jednoprocentním růstem HDP.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí. Ilustrační foto.

Ministerstvo financí. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Podle ministra financí Kalouska ale nelze vyloučit ani recesi české ekonomiky. Další vývoj hospodářství bude záležet hlavně na tom, jak se jestli a jak rychle se podaří současnou situaci v problémových zemích eurozóny.

Hlavní ekonom Patria finance David Marek připomíná, že poslední ekonomické statistiky z Německa jsou poměrně optimistické:

„Důležité je, že v oblasti průmyslové výroby se jak v eurozóně, tak i v Německu samotném začíná objevovat určitý náznak k obratu k lepšímu. Indikátory trhu práce jsou v Německu na solidní úrovni, Dnes zveřejněná statistika nezaměstnanosti v Německu je na historicky nízké úrovni, což dává určitý náboj pro optimismus do budoucích měsíců.“

Tereza Janouškovcová Bartůňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme