Ministerstvo financí prodalo státní dluhopisy za 12 miliard korun. Zájem investorů byl výrazně vyšší

Ministerstvo financí ve středu podle plánu prodalo ve třech aukcích státní dluhopisy za 12 miliard korun. Vyplývá to z údajů na internetových stránkách České národní banky. Zájem investorů byl přitom opět výrazně větší, chtěli koupit dluhopisy za zhruba 47,3 miliardy korun.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úředníci ministerstva financí se v minulosti pustili do riskantních transakcí s bankami při správě státních dluhů (ilustrační foto)

Ministerstvo navýšilo minimální objem prodeje dluhopisů ze 400 na 580 miliard korun kvůli financování státního dluhu (ilustrační foto). | Zdroj: Profimedia

Největší zájem měli investoři o dluhopis se splatností v roce 2032. Chtěli jej koupit za 25,8 miliardy korun, ministerstvo dluhopis prodalo za šest miliard korun s průměrným výnosem 1,76 procenta.

Evropská komise letos čeká rychlejší vzestup české ekonomiky. HDP by měl růst o 3,4 procenta

Číst článek

Resort financí v dubnové aktualizaci Strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2021 uvedl, že bude letos potřebovat na financování státního dluhu 728,4 miliardy korun. To je o 182,1 miliardy korun více, než úřad původně plánoval v prosincové verzi strategie.

V souvislosti s tím ministerstvo navýšilo minimální objem prodeje dluhopisů ze 400 na 580 miliard korun, tedy o sumu odpovídající navýšení plánovaného schodku státního rozpočtu ze 320 na 500 miliard korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme