Zájem investorů o státní dluhopisy trvá. Ministerstvo financí je v aukcích prodalo za 9,6 miliardy korun

Ministerstvo financí ve středu prodalo ve třech aukcích státní dluhopisy za 9,6 miliardy korun. Vyplývá to z údajů na internetových stránkách České národní banky. Drželo se tak přibližně svého plánu ohledně objemu prodaných cenných papírů. Investoři měli zájem koupit dluhopisy až za 29,7 miliardy korun.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí

(ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Zájem investorů o státní dluhopisy vydávané ministerstvem financí z předchozích týdnů tak trvá. Ministerstvo financí zvýšilo prodeje dluhopisů díky zatím příznivé situaci na finančních trzích a snaze zajistit financování zvýšeného schodku letošního státního rozpočtu. Vláda ho již potřetí v pondělí zvýšila, a to na 500 miliard korun.

Ekonomika teď dostala dardu. Máme šanci to ustát, ale nesmíme dělat chyby, varuje bývalý guvernér ČNB

Číst článek

„Poptávka sice postupně klesá s tím, jak klesá i atraktivita českých státních dluhopisů z důvodu narůstající ceny. Vláda si však zajistila většinu výpůjčních potřeb v předchozích dvou měsících. I přes aktuální návrh zvýšit deficit státního rozpočtu tak není nucena pod tlakem emitovat nové státní dluhopisy a podbízet se investorům nízkou cenou,“ uvedl ekonom Komerční banky František Táborský.

Ministerstvo financí plánuje deficit financovat především právě prodejem státních dluhopisů a v dubnu před zvýšením schodku rozpočtu z 200 na 300 miliard korun uvedlo, že bude letos potřebovat na financování státního dluhu 410,6 miliardy Kč. Je to o 139,5 miliardy korun více, než úřad původně plánoval v prosincové Strategii financování a řízení státního dluhu na rok 2020.

Podle Táborského prozatím nic nenaznačuje, že by státní rozpočet měl na konci letošního roku skončit v deficitu 500 miliard korun. S tím bude podle něj souviset i možnost dodatečných emisí státních dluhopisů. „Ministerstvo financí bude pravděpodobně vyčkávat a postupně rozloží zbytek výpůjčních potřeb ve zbytku tohoto roku podle průběžných výsledků státního rozpočtu,“ uvedl.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme