Ministerstvo financí USA připravuje katastrofický scénář kvůli dluhům

Washington možná nebude schopný splácet dluhy. Jestli Kongres a Bílý dům nenajdou do 2. srpna kompromis, který federální vládě umožní další zadlužování, nebudou Spojené státy schopné dodržet své finanční závazky. Americké ministerstvo financí si pro takový případ připravuje případné scénáře.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spojené státy americké

Spojené státy americké | Foto: Emanuel Macoun

Může vláda rozhodnout o zvýšení dluhu bez Kongresu? Pokud ne, může sama rozhodnout, které splátky dluhů může odložit a které má respektovat? To jsou jen některé z otázek, které trápí americké ministerstvo financí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o třetí byl americký publicista Erik Best..mp3

Klíčová jednání o možnosti zvýšení stropu zadlužení federální vlády začnou dnes. Republikáni zatím odmítají jakékoli řešení, které počítá se zvýšením daní. Demokraté naopak nesouhlasí s rozpočtovými škrty, které navrhuje opozice.

Pokud obě hlavní strany nenajdou během tří týdnů kompromis, ocitne se federální vláda v bezprecedentní situaci a může ztratit schopnost plnit své finanční závazky.

„Myslím si, že politici ještě nepochopili, jak je situace závažná. Já očekávám, že mezi politiky dojde ke kompromisu. Myslím si, že je to nevyhnutelné. Kompromis nevyřeší základní problém, ale je to něco, na co tlačí bankéři, kteří jsou víceméně na pravé straně, ale i ekonomové na levé straně. Každý tlačí na to, aby se našel kompromis, který ale problém dlouhodobě nevyřeší,“ říká americký publicista dlouhodobě žijící v Česku Erik Best.

Pokud se politici nedomluví, museli by změnit způsob vyplácení různých výdajů. „To neznamená, že bychom přestali vyplácet dluh, Spojené státy by musely nejdříve splácet dluh a teprve potom vyplácet penze a další výdaje,“ vysvětluje Best.

Limit pro všechny veřejné dluhy byl poprvé stanoven zákonem v roce 1939. Limit se postupně zvyšuje. „Tentokrát je to jinak, protože politici i občané začali chápat, že situace je závažná a také je cítit tlak ze zámoří. Amerika má věřitele a možná, že poprvé v dějinách Spojených států mají věřitelé vliv na dění v americké politice,“ říká Best.

Americký dluh dosahuje 14 biliónů dolarů, roční deficit pak 1,5 biliónu.

Vít Pohanka, Martin Křížek, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme