Ministerstvo financí zamýšlí omezit výhody leasingu

Výhodnost odepisování leasingových splátek pro podnikatele je ohrožena. Ministerstvo financí sice popřelo, že by chtělo zrušit možnost odepisovat si leasingové splátky z daní, změny ale chystá. Jejich cílem je upravit nepoměr mezi dobou odepisování splátek leasingu a dobou daňových odpisů při jiné formě pořízení majetku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dodávka

dodávka | Foto: Ford

O úplném zrušení výhod leasingu pro podnikatele se prý nikdy neuvažovalo. Tvrdí to mluvčí ministerstva financí Eva Nováková a dodává, že je pouze připravován zákon, který by odepisované částky rozložil do delšího časového období, a tedy je snížil. Důvodem je podle mluvčí sjednocení podmínek leasingu s jinými formami úvěru, kde je odpis daní méně výhodný.

Zároveň však přiznala, že finanční přednosti leasingu by kvůli chystané změně už tak velké, jako jsou teď, být nemusely. "Máme dva roky na to se nad tím zamyslet, zjistit, jak se pohnul trh, jakým způsobem se vyvíjí podmínky a podívat se na tenhle ten handicap," uvedla Nováková.

Proti menším výhodám leasingu pro podnikatele ale ostře protestuje Bedřich Danda, předseda Sdružení podnikatelů. "Ty malé firmy prostě zaniknou, protože nebudou mít kapitálové zdroje pro financování své firmy."

Pokud nemovitost podnikatel nyní pořídí v rámci finančního leasingu, odečte splátky z daňového základu během osmi let. Jestliže k financování nemovitosti použije úvěr nebo vlastní zdroje, náklady na pořízení zahrne do daňového základu během třiceti let.

Marika Táborská, Eva Hanzlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme