Vláda dala zelenou pozastavení EET. Nebude platit během nouzového stavu a tři měsíce poté

Vláda v pondělí jednomyslně schválila pozastavit elektronickou evidenci tržeb (EET) po dobu trvání nouzového stavu a následujících třech měsíců. Znamená to, že žádný poplatník nebude muset evidovat své tržby a tato povinnost nebude nikterak kontrolována, řekl mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec. Návrh, který je třeba upravit zákonem, v úterý projedná Poslanecká sněmovna na mimořádném zasedání.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 15:16 23. 3. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektronická evidence tržeb, EET (ilustrační foto)

Podle dostupných informací je aktuálně do EET zapojeno téměř 200 000 podnikatelů, kteří dosud evidovali 13,7 miliardy účtenek. Ilustrační foto | Zdroj: Profimedia

Ministerstvo financí již dříve plánovalo fakticky odložit start třetí a čtvrté fáze EET tím, že by neprovádělo kontroly. To byl ale podle ministerstva krok, který vycházel z aktuální situace a jeho cílem bylo omezit návštěvy finančních úřadů.

Ekonomika teď dostala dardu. Máme šanci to ustát, ale nesmíme dělat chyby, varuje bývalý guvernér ČNB

Číst článek

„S ohledem na další vývoj situace, zejména uzavření či omezení fungování části provozoven, by mohlo docházet i ke komplikacím pro nyní již evidující poplatníky, a to například při zajišťování technické podpory nebo aktualizací certifikátů. Z tohoto důvodu přistoupilo ministerstvo financí k dočasně úplnému pozastavení EET,“ uvedlo MF v neděli.

EET začala platit 1. prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení. Od března 2017 je povinná pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. EET je zaměřena na přijímání plateb v hotovosti. Podle dostupných informací je aktuálně do EET zapojeno téměř 200 000 podnikatelů, kteří dosud evidovali 13,7 miliardy účtenek.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme