Ministerstvo financí zvažuje vyhlášení daňové amnestie

Česko by se mohlo přidat mezi země, které vyhlásily daňovou amnestii. Během ní by Češi, kteří skrývají nezdaněné peníze v cizině, dostali možnost přiznat je výměnou za beztrestnost nebo nižší trest a třeba slevu na penále. Takový plán nyní zvažuje ministerstvo financí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České peníze

České peníze | Foto: Filip Rožánek

S tímto návrhem ale nesouhlasí ČSSD. Místopředseda strany a šéf rozpočtového výboru sněmovny Bohuslav Sobotka nápad hodnotí jako velkou nespravedlnost pro ty, kteří se chovají poctivě. Podle Sobotky je navíc velmi sporný i přínos daňové amnestie pro státní rozpočet.

Přehrát

00:00 / 00:00

O daňové amnestii mluvil na Rádiu Česko ředitel Liberálního institutu Miroslav Ševčík.

Záměr osvobození daňových nepoctivců se nelíbí ani některým občanským demokratům. Jejich daňový expert, poslanec z rozpočtového výboru Michal Doktor ale plán ministra Janoty hájí: "Daňová amnestie byla v polistopadové historii České republiky již jednou použita. Já tento institut nijak neoslavuji, zdůrazňuji morální riziko, které je spojeno s instrumentem daňové amnestie."

"Na druhou stranu objem peněz, který může být takto dovybrán, je velmi zajímavý. Můžou být i výrazně sníženy náklady na případné právní spory, které jsou vedeny s daňovými dlužníky. Proto se spíše přikláním k vyhlášení daňové amnestie," vysvětluje Doktor.

Dodává ale, že by souhlasil pouze v případě, že by šlo o jednorázový v dlouhé době neopakovaný nástroj motivovaný potřebou vybrat do státní pokladny více peněz.

Více by pomohla přehledná daňová soustava

Ekonom Miroslav Ševčík s návrhem ministerstva ale nesouhlasí: "Ekonomická teorie nazývá taková opatření jako morální hazard a já si myslím, že to opravdu není fér, když se to vezme ve vztahu k poctivě platícím. Jiná věc je, že by se amnestie mohla týkat jen těch, kteří nezaplatili penále, kteří se dostali do problémů se splatností daně, později ji zaplatili, ale stát jim vyměřil neuvěřitelně vysoké penále."

Podle Ševčíka by bylo přínosnější, kdyby se udělal pořádek v daňové soustavě a ta by byla jednoduchá a srozumitelná pro každého.

Lenka Rafaelová, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme