Ministerstvo financí zveřejní nový odhad vývoje ekonomiky

Ministerstvo financí dnes zveřejní novou makroekonomickou prognózu. Poslední odhad vývoje ekonomiky z dílny resortu počítá s tím, že hospodářství v letošním roce poroste o dvě procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí. Ilustrační foto.

Ministerstvo financí. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Analytik ČSOB Petr Dufek předpokládá, že prognóza vývoje se nezmění, zpráva ale podle něj bude počítat s vyšší nezaměstnaností.

„Původní odhad 7,2 procent se ve světle posledních čísel zdá jako velmi optimistický. Zároveň škrtání mzdových výdajů ve veřejném sektoru se nepochybně podepíše i ve slabším růstu mezd za celou ekonomiku,“ říká analytik ČSOB.

Proto budou podle něj domácnosti v letošním roce spíše opatrnější. „Nárůst jejich spotřeby bude výrazně pomalejší, než se doposud uvádělo. O co nižší bude spotřeba domácností v letošním roce, o to lepší by mohl být vývoj investic a vývoj zahraničního obchodu,“ dodává Dufek.

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme