Ministerstvo financí zveřejní utajovanou smlouvu s Nomurou

Dnes se dozvíme, co stojí v právních dokumentech o převzetí krachující Investiční a poštovní banky Československou obchodní bankou. A také za jakých podmínek se stát vyrovnal s japonskou bankovní skupinou Nomura. Dosud utajovanou smlouvu zveřejní na svých internetových stránkách Ministerstvo financí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

IPB

IPB | Foto: Jan Rosenauer

A to kompletní text smlouvy spolu se souvisejícími dokumenty. Důvodem je to, že stát prohrál v Paříži arbitráž s ČSOB. Spor o peníze související s IPB tedy skončil. Proto ministerstvo nemá důvod dál tajit smlouvu o vyrovnání s japonskou Nomurou z roku 2006.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jitka Hanžlová o zvřejnění smlouvy s Nomurou

Tato smlouva uzavřela dlouholeté spory republiky s japonským investorem. Ten původně držel 46 procent akcií zkrachovalé IPB. Po nucené správě a prodeji IPB Československé obchodní bance, tvrdila Nomura, že vláda porušila dohody o ochraně investic. Arbitráž v Londýně jí dala za pravdu.

Nomura požadovala nejprve 40, poté až 70 miliard korun. Česká republika se s ní pak v roce 2006 dohodla na mnohem nižším vyrovnání. Podle kompenzačního vzorce, který ve smlouvě schválila Topolánkova vláda na návrh tehdejšího ministra Vlastimila Tlustého, zaplatil stát Nomuře v uvozovkách jen 3 miliardy a 400 milionů korun.

Ministerstvo financí dnes také zveřejní rozhodnutí pařížského tribunálu ve sporu státu s ČSOB. Tato prohraná arbitráž zvyšuje náklady státu na záchranu někdejší IPB o další téměř 2 miliardy korun na celkových 170 miliard korun.

Hlavním problémem údajně byla při uzavírání smlouvy časová tíseň. Prý šlo hlavně o to rychle ochránit vklady, které z banky mizely. Podle poradce ministra financí Radka Šnábla to ale není pravda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poradce ministra financí Radek Šnábl

“Celý problém je v tom, že poté, co byla bance poskytnuta neomezená státní záruka, tak nebyl žádný důvod spěchat. Vklady byly zcela ochráněny a měl se tedy vyhlásit normální tendr. O takto očištěnou banku zájemci existovali,” tvrdí Šnábl.

Ministerstvo financí proto podá trestní oznámení na ministry bývalé vlády Miloše Zemana spolu s tehdejším guvernérem České národní banky Josefem Tošovským a konkurzním správcem zkrachovalé IPB Petrem Staňkem. Žaloba se netýká pouze tehdejšího ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra, který jako jediný hlasoval na vládě proti.

Milan Kopp, Igor Maňour, Jana Zemanová, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme