Ministerstvo má výhrady k návrhu na registraci obchodníků s benzinem

Česká vláda dnes měla řešit, jak zasáhnout proti údajným miliardovým daňovým únikům při obchodech s benzinem a naftou. Na stole je návrh poslance ODS Michala Doktora, že by se obchodníci s pohonnými hmotami měli povinně registrovat u jednoho správce daně. Vládním úředníci ale mají k návrhu výhrady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí. Ilustrační foto.

Ministerstvo financí. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Poslanec Doktor reagoval na v současnosti populární metodu daňového úniku, takzvané kolotočové podvody, kdy si skupina firem mezi sebou prodává paliva, přičemž jedna z nich uplatní nárok na odpočet daně, ale žádná jiná z firem už daň neodvede.

Finta je v tom, že když pak úřad přijde na kontrolu, často zjistí, že společnost je v likvidaci. Povinná registrace všech obchodníků u finančního úřadu pro Prahu 1 by podle Doktora umožnila jejich snadnější kontrolu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s náměstkem ministerstva financí Petrem Chrenkem pro Rádio Česko

Jak ve vysílání Rádia Česko řekl náměstek ministra financí Peter Chrenko, vláda vítá každé opatření, které by mohlo napomoci v boji proti daňovým únikům, Doktorův návrh ale podle něj nebude účinný.

"Tady je samozřejmě otázka ta povinnost, druhá věc je, jak se tento požadavek naplní. S tím souvisí, jestli bude jeden finanční úřad schopen spravovat a efektivně kontrolovat asi tisícovku prodejců pohonných hmot, kterou aktuálně registrujeme," shrnul Chrenko výhrady ministerstva.

Resort má vlastní seznam změn

Nejlepším řešením by podle něj byl jeden univerzální správce daně s celorepublikovou působností jak pro spotřební daně, tak pro DPH. Vznik takového úřadu má ministerstvo dlouhodobě v plánu. "Dnešní stav je takový, že DPH kontroluje správa daní a spotřební daně kontroluje celní správa," připomněl Chrenko.

Z krátkodobých administrativních opatření, které resort financí připravuje ve spolupráci s ministerstvy průmyslu a vnitra a správními orgány, zmínil Chrenko zpřísnění podmínek pro udělování licencí k provozování takzvaných daňových skladů.

"Jedná se o podrobné členění evidencí na denní bázi, aby celní a daňová správa a policie měla možnost přehledu o transakcích v reálném čase. Dále by se jednalo o registraci všech subjektů které provozují tento typ podnikání," upřesnil Chrenko.

Zároveň přiznává, že legislativní změny bude moct prosadit až vláda vzešlá z květnových voleb. Uvažuje se například o zavedení povinnosti zaplatit DPH na nabyvatele pohonných hmot. "Další změna je společná a rozdílná odpovědnost, kdy by všichni účastníci transakce zodpovídali za zaplacení DPH," doplnil náměstek.

Martin Hromádka, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme