Vláda podpořila zvýšení nemocenské na sto procent výdělku. Má motivovat k dodržování karantény

Vláda schválila návrh zákona s dočasným zvýšením nemocenské ze 60 na 100 procent výdělku. Vyšší dávku by lidé mohli pobírat v březnu a dubnu. Na twitteru to oznámila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Podle ní normu projedná v úterý sněmovna a ve středu Senát. Poté by ji měl k podpisu dostat prezident.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 16:21 1. 3. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí

Schválení návrhu oznámila na twitteru ministryně Maláčová (ČSSD). | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Opatření má přispět k omezení šíření koronavirové nákazy v Česku. Má bránit propadu příjmu a motivovat lidi k tomu, aby s příznaky zůstali doma či aby po setkání s nakaženými nastoupili do karantény. Náhradu mzdy v prvních dvou týdnech nemoci či karantény vyplácejí pracovníkům zaměstnavatelé. Zvýšené výdaje by si měli odečíst ze sociálních odvodů.

Kabinet původně před nedávnem navrhoval, aby lidé v karanténě dostávali bonus 370 korun za den po dobu nejvýš deseti dnů. Sněmovna to podpořila, ale do připraveného zákona přidala i takzvané přílepky. Senát tyto dodatečné změny škrtl a prodloužil vyplácení podpory z deseti na 14 dnů. Dolní komora v pátek ale tento návrh neschválila. Maláčová proto v pondělí předložila novou verzi.

Zvýšení náhrady výdělku doporučovali někteří členové Národní ekonomické rady vlády (NERV) a další experti. Poukazovali na to, že nemocenská je v Česku nízká a lidé kvůli tomu nechtějí nastupovat do karantény a hlásit své kontakty. Navýšení částky požadovaly i odbory. Zaměstnavatelé se původně klonili spíš k příspěvku. Maláčová navrhovala dvě varianty: buď náhradu ve výši plného výdělku, nebo příspěvek až 500 korun na den.

Ministryně práce prosazovala stoprocentní nemocenskou. Podle ní je tento model spravedlivější a administrativně méně náročný, ale také dražší. Šéfka resortu před jednáním kabinetu uvedla, že bez razantnějších opatření by se nepodařilo v Česku šíření epidemie omezit a situaci výrazněji zlepšit.

Jak přesně by mělo nastavení zvýšené nemocenské vypadat a jaké by měly být výdaje státu, není zatím jasné. Vláda návrh zákona zatím nezveřejnila.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme