Ministerstvo práce připravilo plán, jak účinněji bojovat s nezaměstnaností

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo 37 bodů, které mají snížit počet nezaměstnaných. Podporovat mají hlavně ty, kdo shánějí práci nejhůře. Tedy mladé absolventy, lidi starší 50 let nebo matky, které se vracejí z rodičovské dovolené.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo práce a sociálních věcí (ilustrační foto)

Ministerstvo práce a sociálních věcí (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Bez práce je v Česku stále více než půl milionu lidí. Mezi nimi i řada absolventů, kteří po skončení studia hledají dlouhé měsíce první zaměstnání.

„Měla jsem jiné představy o tom, že si ihned najdu práci. Realita byla úplně jiná, bylo to hodně demotivující,“ popsala jedna z absolventek Petra, která půl roku sháněla práci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Člen Národní ekonomické rady vlády Daniel Münich přiblížil plán ministerstva práce a sociálních věcí, kterým chce snížit nezaměstnanost.

Mladým lidem po škole nebo třeba matkám vracejícím se z rodičovské dovolené chce stát pomoci.

Ministerstvo práce a sociálních věcí má 37bodový plán, jak bojovat s nezaměstnaností. Resort chce zavést například slevy na pojistném na sociální zabezpečení.

„Je to mix drobných a zásadních opatření. Některá jdou udělat poměrně rychle a některá tam sice jsou, ale je to běh na dlouhou trať, než začnou fungovat. Hodně to závisí na penězích z EU a různých formách dotací,“ vysvětluje ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády Daniel Münich.

Ministerstvo chce návrhy uskutečnit v příštích dvou letech. Podle ekonoma je seznam zatím málo konkrétní.

„Je to přehled velice stručně popsaných opatření. Popsaných jednou dvěma větami. Několika slovy. Z toho se dá velice těžko usuzovat, o co v konečné podstatě půjde a jestli to bude realizováno tak, či onak. Jak to bude zaměřeno, jestli to bude skutečně fungovat. Je tam vidět dobrý záměr situaci nějak řešit, některé ty věci jsou ovšem dlouhodobého charakteru,“ dodává Münich.

Původně mělo ministerstvo práce představit seznam opatření vládě dnes, ale odložilo to. Koalice tak plán, jak zlepšit situaci na trhu práce, projedná až příští týden.

Nezaměstnanost v Česku - vývoj od září 2013 do září 2014 | Foto: ČTK

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme