Ministerstvo připravuje daňovou reformu. Má vše zjednodušit

Do tří let by se podnikatelé měli dočkat jednotného inkasního místa pro výběr daní, sociálního i zdravotního pojištění. Nově by tak komunikovali jen s jedním finančním úřadem. Materiál v současnosti dopracovává ministerstvo financí. Jde o jeden ze tří pilířů daňové reformy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daňové přiznání

Daňové přiznání | Foto: Tomáš Adamec

Ta by měla přinést snížení administrativy a zjednodušení celého systému. Od roku 2013 by tak podnikatelé kvůli daním a pojištění už nemuseli vyplňovat tři různé formuláře

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž připravil redaktor Českého rozhlasu Tomáš Medek

„Mělo by být jedno daňové přiznání, kde by se všechny platby shrnuly co nejpodobnějším způsobem tak, aby to pro podnikatele bylo co nejjednodušší, aby nemusel uvažovat, teď dělám pojistné, teď výjimky, rozdíly mezi systémy. Aby toto bylo co nejpodobnější. Měly by být odvedeny jednou platbou ne jeden účet jednomu finančnímu úřadu,“ vysvětluje ředitel skupiny Daňová politika na Ministerstvu financí, Martin Jareš a dodává:

„Podobně když bude kontrola ze strany finančního úřadu, tak bude kontrolovat všechny tyto platby najednou, což povede k vyšší efektivitě i na straně státu.“

Daňová správa také projde modernizací. Už na začátku roku vzniklo Generální finanční ředitelství, které převzalo od ministerstva financí správu daní. „Od dalšího roku se plánuje výraznější modernizace, že ze stávajících 199 finančních úřadů by jich bylo pouze 14 operujících v rámci jednoho kraje, pochopitelně s poměrně širokou sítí poboček,“ říká Mareš.

Pro banky a velké firmy by měl vzniknout finanční ‚superúřad‘, od kterého si resort financí slibuje omezení daňových úniků. Na starosti tak bude mít asi 800 podniků s obratem nad dvě miliardy korun.

Reforma má přinést méně administrativy

Reforma daňového systému by ale měla hlavně přinést snížení administrativní zátěže. Partner poradenské společnosti Price-waterhouse-Coopers Peter Chrenko upozorňuje například na poměr mezi částkou, kterou stát vybere na daních z příjmu od fyzických osob, a náklady, které tito podnikatelé mají s placením daně.

„Existuje enormní administrativní zátěž, tzv. vyvolané náklady, které dnes u OSVČ představují zhruba stejnou částku, kterou zaplatí na své daňové povinnosti. To znamená, pokud zaplatili daňovou povinnost ve výši kumulativně 10 miliard korun, tak plus mínus částku 7 až 8 miliard zaplatí svým poradcům, účetním firmám nebo zaměstnancům za to, aby připravili výpočet daňového přiznání a potom samotnou daň odvedli,“ tvrdí Peter Chrenko.

„Tady je prostor, aby existovala větší efektivita systému, aby vynaložené náklady nebyly tak vysoké v poměru z toho, co se na daních zaplatí,“ doplňuje partner poradenské společnosti Price-waterhouse-Coopers.

Pro rok 2012 ministerstvo financí počítá s tím, že bude méně přímých daňových odvodů a více nepřímých daní. Některé daně, například dědickou a darovací, chce resort úplně zrušit. Návrh novely zákona o dani z příjmů plánuje ministr financí Miroslav Kalousek předložit vládě do května, aby mohla vstoupit v účinnost od ledna příštího roku.

Tomáš Medek, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme