Ministerstvo pro místní rozvoj zprovozní systém elektronických tržišť

Po elektronických aukcích se ministerstvo pro místní rozvoj rozhodlo zprovoznit nový systém elektronických tržišť, na kterých se o ceny a zakázky soutěží okamžitě. Tedy v reálném čase. Tím se elektronické tržiště liší právě od elektronických aukcí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klávesnice počítače

Klávesnice počítače | Foto: Jana Šustová | Zdroj: Český rozhlas

„Od 1. dubna vstupuje v platnost novela zákona o veřejných zakázkách, na níž navazuje použití elektronických tržišť. Ministerstvo jich vybralo pět,“ uvádí novinky Milena Machová, ředitelka Asociace poskytovatelů a uživatelů elektronických nástrojů pro výběrová řízení a elektronické aukce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitelka Asociace poskytovatelů a uživatelů elektronických nástrojů pro výběrová řízení a elektronické aukce Milena Machová vysvětluje systém elektronických tržišť..mp3

Elektronické tržiště se dá přiblížit například k obchodnímu portálu Aukro. V případě, že chce orgán státní správy něco na elektronickém tržišti nakoupit, vyhlásí poptávku a sleduje v reálném čase, jak se cena vyvíjí.

„Záleží na komoditě. Když je to nějaká standardní věc, je těch potenciálních dodavatelů moc a to je výhoda. Tomu, kdo položku poptává, dává možnost výběru a tím i snižování ceny.

Elektronické tržiště se ve srovnání s elektronickými aukcemi v současnosti vyplatí například pro energie.

„Ty položky jsou v seznamu, který začne fungovat s příchodem změn. Položky jsou povinné pro ústřední orgány statní správy a jim podřízené organizace,“ vysvětluje Milena Machová.

Úspory na tržištích jsou podle ředitelky Asociace poskytovatelů a uživatelů elektronických nástrojů pro výběrová řízení a elektronické aukce v průměru 18 %, ale objevují se úspory i okolo 50 – 60 %.

Končí praxe neprůhledných veřejných zakázek. Tendry s jedinou nabídkou neprojdou

Číst článek

Milena Machová upozorňuje, že se Česká republika drží na špičce mezi evropskými státy.

„Spíš jde o to, koho se to elektronické tržiště týká a jak se využívá. Tedy, komu zákon dává tržiště povinně a kdo ho využívá dobrovolně. Takže se nedá úplně porovnat, jak si stojíme ve srovnání s ostatními státy,“ dodala Milena Machová, ředitelka Asociace poskytovatelů a uživatelů elektronických nástrojů pro výběrová řízení a elektronické aukce.

Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme