Obchody mohou podle ministerstva průmyslu nabízet velikonoční výrobky. Spadají do platných výjimek

Ministerstvo průmyslu a obchodu vydalo na výzvu profesních organizací stanovisko k maloobchodnímu prodeji velikonočních výrobků jako jsou dekorace či pomlázky. Sdělení ministerstva zveřejnil na svém webu Svaz obchodu a cestovního ruchu. Řetězce už dříve toto zboží nabízely, považovaly ho podle do té doby dostupných výkladů za výjimky ze zákazu maloobchodního prodeje.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Část památek v Pardubickém kraji zve na velikonoční akce (ilustrační foto)

Dekorace se podle ministerstva obchodu řadí pod domácí potřeby, pomlázky vyrobené z proutí patří mezi rostliny (ilustrační foto) | Foto: Martin Horký / MAFRA | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Produkty související s velikonočními svátky podle ministerstva průmyslu a obchodu zpravidla spadají do kategorie potraviny. Dekorace se řadí pod domácí potřeby, pomlázky vyrobené z proutí patří mezi rostliny, resp. sortiment, který mohou prodávat květinářství. Ve stanovisku resortu to uvedl ředitel podnikatelského prostředí a obchodního podnikání Pavel Vinkler.

V maloobchodě je nyní možné s ohledem na Velikonoce prodávat výrobky a předměty, které s těmito svátky souvisí. Tedy potraviny, dekorace v rámci domácích potřeb a ostatních předmětů či pomlázku z proutí, resp. velikonoční rostliny běžně dostupné v květinářství.

11:24 – 22. 03. 2021

4 26

Velikonoční sortiment obchodní sítě měly i dosud v prodeji, některé mírně nabídku upravily a nabízely jen to zboží, které jasně splňovalo kritéria kategorií domácích či zahrádkářských potřeb. Velikonoční výrobky, na které jsou lidé zvyklí, tak mají k dispozici. Zákazníci je nakoupí například v Globusu, Bille nebo Penny Marketu.

Kaufland podle své mluvčí Renaty Maierl nabízí mimo jiné ručně pletené pomlázky ve třech velikostech. Jako novinku zařadil rostoucí zapletené pomlázky v květináči. „Pro jarní výzdobu nabízíme i různé velikonoční květinové dekorace,“ uvedla.

Obchody Albert budou mít na Velikonoce podle Marcely Vichnarové z externí komunikace společnosti k dispozici kromě dalšího nepotravinářského zboží řezané kytice nebo speciální sortiment hrnkových květin včetně osení.

Kvůli zamezení šíření koronaviru mohou mít nyní otevřeno jen vybrané obchody jako potraviny, lékárny, drogerie, optiky či květinářství. Prodávat přitom smějí pouze nezbytné zboží. Dostupné v kamenných prodejnách tak není například oblečení, obuv, hračky nebo šperky.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme