Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásí první výzvy na žádosti o evropské dotace

První výzvy na žádosti o evropské dotace chce ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásit už zítra. Projekty mají podporovat hlavně podnikání a zvyšování konkurenceschopnosti. Pro regionální rozvoj půjde z evropského fondu v přepočtu zhruba 117 miliard korun, a to na roky 2014 až 2020. Na sněmu Hospodářské komory to řekl šéf resortu Jan Mládek z ČSSD.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro pokračuje v hlubokém propadu

Euro pokračuje v hlubokém propadu | Foto: Fotobanka RGBStock

„Zítra budou vyhlášeny výzvy na období nové a jsem přesvědčen, že zvládneme i ty problémy se softwarem, které byly svého času diskutovány,“ řekl Jan Mládek.

Dodal, že do konce letošního roku by se mělo podařit vyčerpat všechny peníze z končícího programového období.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko může v novém programovém období z evropských fondů čerpat skoro 24 miliard eur, v přepočtu tedy asi 652 miliard korun

Česko může v novém programovém období z evropských fondů čerpat skoro 24 miliard eur, v přepočtu tedy asi 652 miliard korun. Podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD je ale zapotřebí zrychlit čerpání.

„Potřebujeme zahájit a zrychlit zahájení čerpání z nových fondů. Tady bylo potřeba splnit některé podmínky vůči Evropské komisi a jsem rád, že se to všechno povedlo a můžu vás informovat o tom, že máme schváleno šest operačních programů. Další dva operační programy jsou v horizontu několika týdnů na cestě,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Na sněmu Hospodářské komory byl také prezident Miloš Zeman. Ten hlavně ostře zkritizoval českou exportní pojišťovnu EGAP. Podle něj totiž poskytuje pojištění na úvěry nerozvážně. Společnost by podle Zemana měla zpřísnit pravidla pro pojišťování zahraničních pohledávek českých investorů.

„EGAP by měl zásadně změnit svoji pojišťovací strategii. Pak si myslím, že by to prospělo k opatrnějšímu pojišťování i větší motivaci českých investorů, aby neuzavírali smlouvy s každým podvodníkem,“ upozornil prezident Zeman.

Podle něj navíc čeští investoři spoléhají často na to, že v případě krachu jim peníze proplatí právě EGAP. Řešením by mohl být takzvaný pojišťovací limit.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme