Ministerstvo průmyslu chce přísnější podmínky pro prodejce benzinu

Stát ročně přijde až o osm miliard korun na daňových únicích, které mají na svědomí nepoctiví prodejci pohonných hmot. Změnit to teď má novela, kterou dnes dostanou na stůl ministři. Podmínky pro získání licence na prodej nafty a benzinu se tak mají výrazně zpřísnit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohonné hmoty. Ilustrační foto.

Pohonné hmoty. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Každý obchodník s pohonnými hmotami by tak měl v budoucnu složit jistinu ve výši 20 milionů korun. Z té by pak stát hradil případné daňové úniky.

S tím ale nesouhlasí Společenství čerpacích stanic. Podle něj by to zlikvidovalo menší prodejce. Kauci by proto měli skládat pouze dovozci, kteří mají na svědomí většinu daňových deliktů.

„Ostatním buď kauci nenařizujme vůbec, nebo kauci nařiďme na úrovni nízkých milionů nebo stovek tisíc,“ říká předseda Společenství čerpacích stanic Ivan Indráček.

Návrh, který na konci roku představili ministr průmyslu Martin Kuba a ministr financí Miroslav Kalousek, pak počítá i s povinností prodejce prokázat beztrestnost a dosažené vzdělání.

Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme