V účetnictví ministerstva zahraničí je nesprávnost v hodnotě 724 milionů, uvedl Nejvyšší kontrolní úřad

V účetnictví ministerstva zahraničních věcí za rok 2020 zjistil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) nesprávnosti v hodnotě 775 milionů korun. Významná nesprávnost za 724 milionů korun spočívala v neprovedení snížení hodnoty vkladu do nadačního fondu, uvedli kontroloři v tiskové zprávě. V závěrečném účtu ani ve výkazu pro hodnocení plnění státního rozpočtu podle kontrolorů naopak zásadní chyby nebyly.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, ilustrační foto

Kontroloři také zjistili, že o pohledávkách a závazcích zastupitelských úřadů jako například velvyslanectví, stálých zastoupení a generálních konzulátů neúčtoval resort průběžně | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Resort vykazoval podíl na vkladu do nadačního fondu jako svůj dlouhodobý majetek. Nadační fond však podle Nejvyššího kontrolního úřadu v souladu se svým posláním generoval dlouhodobě ztráty z důvodu postupného poskytování prostředků zejména na konkrétní projekty.

„To mělo ministerstvo zahraničních věcí promítnout do svého účetnictví a mělo účtovat o snížení hodnoty tohoto aktiva, a to již v předchozích účetních obdobích. Ministerstvo však o snížení hodnoty vkladu neúčtovalo, čímž nadhodnotilo výši dlouhodobého majetku o 724 milionů korun,“ uvedli kontroloři.

Banky zvýšily úročení spořících účtů až na čtyři procenta, vzhledem k inflaci výrazně prodělávají

Číst článek

Nejvyšší kontrolní úřad proto vyhodnotil informace na některých účtech ve výkazu rozvaha a ve výkazu zisku a ztráty jako nespolehlivé. Ostatní informace v účetní závěrce však podle kontrolorů podávají věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví.

Kontroloři také zjistili, že o pohledávkách a závazcích zastupitelských úřadů, jako například velvyslanectví, stálých zastoupení a generálních konzulátů, neúčtoval resort průběžně. Ministerstvo o nich podle Nejvyššího kontrolního úřadu účtovalo pouze jedenkrát na konci účetního období, případně vůbec.

V účetní závěrce tak nebyly vykázány závazky zastupitelských úřadů minimálně ve výši 4,7 milionu korun. Podle kontrolorů jde o systémový nedostatek ve vedení účetnictví ministerstva zahraničí.

V závěrečném účtu ani ve výkazu pro hodnocení plnění státního rozpočtu nebyly u ministerstva zahraničních věcí zjištěny významné nedostatky, uzavřeli kontroloři.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme