Ministerstvo zemědělství chystá pomoc pro farmáře postižené suchem

Rekordní teploty, které zasáhly Česko, nepředstavují pouze nápor na náš organismus. Dokreslují taky to, s čím se letos musejí vyrovnávat zdejší zemědělci. Letošní sucha se můžou dost vážně odrazit na nynější sklizni obilí i jiných plodin. Ztráty chce pěstitelům pomoci kompenzovat ministerstvo zemědělství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklizeň obilí z nertadičního pohledu

Sklizeň obilí z nertadičního pohledu | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

„Nejedná se o žádné kompenzace, či dotace. Jedná se o možnost vyjití vstříc v některých záležitostech, ve kterých mají konkrétní farmáři, sedláci nebo zemědělsky hospodařící družstva a podniky vztah ke státu. Ať už je to k Pozemkovému fondu, kde jsme schopni splátky, které třeba vůči fondu mají, rozložit tak, aby nemuseli splácet v letošním roce,“ vysvětluje ministr zemědělství Petr Bendl.

„Jsme si vědomi toho, že někteří zemědělci mají problémy se splácením úvěru vzhledem k tomu, že neúroda byla v některých lokalitách opravdu veliká. Proto se snažíme zprostředkovat bankám informaci, že to jsou opravdu ti postižení. Snažíme se také zprostředkovat diskuzi mezi bankovní asociací, konkrétními bankami a těmi farmáři, kterých se to týká,“ pokračuje Bendl.

Přehrát

00:00 / 00:00

O formě pomoci zemědělcům mluvil ministr zemědělství Petr Bendl. O tématu hovořil i Josef Stehlík, předseda Asociace soukromého zemědělství

Podle něj jsou tu ještě další dvě formy pomoci zemědělcům: „Už po 16. říjnu jsme schopni začít vyplácet výjimečné zálohy plateb na plochu. Jde o deset miliard korun. Pak je možné jednat i se státními a hmotnými rezervami o zápůjčce krmného obilí. Tam, kde farmáři sklízejí úrodu za účelem toho, aby živili zvířata, a zároveň úrodu nemají, se dostávají do opravdu vážných problémů.“

Josef Stehlík, předseda Asociace soukromého zemědělství, se domnívá, že určitá forma pomoci ze strany státu bude pro zemědělce postižené nejdříve mrazy a nyní neúrodou a suchem velmi důležitá.

Podle Stehlíka jsou výnosy například na jihu Moravy asi čtyřicetiprocentní v porovnání s běžnou produkcí. Neúroda se týká především obilnin a olejnin.

Přehrát

00:00 / 00:00

O špatných výsledcích letošní sklizně mluvili na Rádiu Česko Jan Veleba, prezident Agrární komory ČR a Martin Pýcha, předseda Zemědělského svazu České republiky

„V rámci celé republiky může být pokles sklizně až o 20 procent. Letos poprvé jsme svědky obrovské diferenciace, kdy jsou výnosy od jedné tuny až po devět tun z hektaru,“ říká Jan Veleba, prezident Agrární komory ČR.

Veleba se na soubor opatření, která chystá ministerstvo zemědělství, dívá pozitivně, i když některé mezery podle něj plán má:

„Ti, kteří jsou postižení a mají chov hospodářských zvířat, nemají krmení a nemají peníze. Proto je velmi významným opatřením dřívější výplata záloh na platby na plochu. Důležitá je i pomoc ze státních hmotných rezerv. My bychom však rádi viděli ne zápůjčky obilí, ale prodej za skladové ceny. Protože zápůjčky se musejí vrátit a z čeho se mají vrátit, když letos úroda není a nikdo nám nemůže zaručit, že příští rok bude.“

Podle Veleby může být letošní sucho pro některé zemědělce dokonce likvidační. Například na jihu Moravy se podle mého názoru jedná o přírodní katastrofu. Výnosy jedné tuny z hektaru opravdu nemají pamětníky, možná jedině z roku 1947.

„Je třeba vnímat, že i možnosti ministerstva zemědělství jsou omezené, protože zemědělství patří pod společnou zemědělskou politiku a jakákoliv pomoc, byť se jedná o takovouto katastrofální situaci, podléhá schvalování Evropské komise. A to je proces na tři čtvrtě roku. Situace je tedy složitá,“ uvádí Martin Pýcha, předseda Zemědělského svazu České republiky.

Veronika Sedláčková, Barbora Kreuzerová, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme