Ministerstvo poslalo Bruselu návrh pravidel vyplácení dotací. Část zemědělců s nimi nesouhlasí

Ministerstvo zemědělství v pátek poslalo Evropské komisi návrh Strategického plánu Společné zemědělské politiky včetně nových pravidel pro vyplácení zemědělských dotací v Česku v letech 2023 až 2027. Ministerstvo to oznámilo v tiskové zprávě. Brusel má nyní tříměsíční lhůtu na připomínky.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řidiči na přilehlých komunikacích protest v klidu strpěli a mnozí dokonce blikáním a máváním vyjadřovali podporu.

Část tuzemských zemědělců s navrženou změnou dotačních pravidel nesouhlasí, Agrární komora ČR a Zemědělský svaz ČR kvůli tomu vyhlásily protestní pohotovost a založily krizový štáb. Archivní foto | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Část tuzemských zemědělců s navrženou změnou dotačních pravidel nesouhlasí, Agrární komora ČR a Zemědělský svaz ČR kvůli tomu vyhlásily protestní pohotovost a založily krizový štáb. Ministerstvo ale návrh považuje za kompromis respektující reálnou situaci v českém zemědělství.

OBRAZEM: Zemědělci u Prahy protestně zapálili balík slámy. Vadí jim nový systém rozdělování dotací

Číst článek

Chystané změny podle ministerstva výrazně podpoří menší zemědělce, současně ale zajistí dostatečnou podporu pro větší podniky, které budou hospodařit v souladu s dotačními pravidly.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) považuje za důležité, aby zemědělci měli jasné a spolehlivé informace o nových podmínkách, které začnou platit od ledna příštího roku. Změny strategického plánu podle něj vycházejí z dřívějších připomínek nevládních organizací, ekologů, ministerstva životního prostředí i Evropské komise.

„Trvám na tom, že námi předložený kompromis, který jsme do Bruselu odeslali, respektuje reálnou situaci v našem zemědělství a změní jej správným směrem. Tedy směrem k lepší péči o půdu a krajinu, ke zdravější vodě a zdravějším potravinám,“ uvedl ministr.

Chybí maximální dotace

Šebek: Vyplácet desítky milionů korun oligarchům není účel společné zemědělské politiky

Číst článek

Strategický plán měla Evropská komise původně dostat nejpozději k 1. lednu 2022, Česko ale využilo náhradní termín do konce letošního ledna. Na základě připomínek komise musí ministerstvo dokument případně upravit. Na schválení má Evropská komise šest měsíců, které se prodlužují o dobu reakce české strany, sdělilo ministerstvo.

Ministerstvo zemědělství původně v návrhu vyplácení dotací pro roky 2023 až 2027 počítalo s určením maximální výše dotace velkým zemědělským podnikům. Nakonec od toho ale ustoupilo a zároveň zvýšilo podíl dotací pro menší zemědělce.

Na tzv. redistributivní platbu, tedy dotaci na podporu prvních 150 hektarů u každé firmy, má jít podle nového návrhu 23 procent z celkové částky na přímé platby. V původním návrhu to bylo deset procent.

Nejvíc podpory dostávaly největší agropodniky. Tuto nespravedlnost napravíme, slibuje Bendl

Číst článek

Klesne však maximální výše investiční dotace. Horní limit na jeden projekt bude 30 milionů korun, zatímco v minulosti to bylo až 150 milionů Kč, z čehož podle ministra těžily především velké podniky.

Zemědělci si mohou od tohoto týdne spočítat výši nově nastavených dotací na portálu Agronavigátor. Jen za čtvrtek si ji podle ministerstva stáhlo 5300 zájemců.

Agrární komora a Zemědělský svaz tvrdí, že vláda nebere ohledy na dopady změn, kterými jsou podle nich hrozící zdražení potravin pro obyvatele, méně pestrá česká krajina a možné arbitráže a soudní spory kvůli ušlým ziskům a zmařeným investicím zemědělců. Organizace už společně zorganizovaly několik protestů a chystají další.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme